Pažitka
Název:

Řepa po burgundsku

veganský recept


Řepa po burgundsku


Ingredience:
Ingredience:
malé bulvy červené řepy10 ks
menší cibule3 ks
střední mrkev4 ks
česnek3 stroužky
kvalitní burgundské víno5 dcl
olivový olej dle potřeby
provensálské čerstvé bylinky svazek
bobkový list3 ks
černý pepř5 kuliček
himalájská sůl dle chuti
rajčatová passata200 g
mletá červená paprika špetka
zeleninový vývar nebo voda1600 ml
hrachová mouka na zahuštění1 lžíce
malé žampiony250 g
Postup přípravy:

S lednem si mnoho z nás dává nějaké předsevzetí. Že bude méně pít alkohol, že zhubne, že začne cvičit, že bude číst více knížek nebo třeba, že bude jíst zdravější jídla.

Pokud se Vás nějakým způsobem týká poslední předsevzetí,  držím Vám palce a jsem za Vás ráda! A protože takové rozhodnutí chci podpořit, mám pro Vás recept! Recept na veganské super jídlo, a tím je řepa po burgundsku!

Věřte nebo ne, ale je to perfektní jídlo, které se hodí pro chladivé zimní dny a také jako příjemnéodlehčení jídelníčku.

  1. Všechnu zeleninu očistěte.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek také, mrkev na kolečka a řepu na větší kostky.
  3. Do velkého hrnce nalijte olivový olej a když je rozehřátý, orestujte na něm nakrájenou cibuli s česnekem.
  4. Když je cibule sklovatá, přidejte do hrnce mrkev i řepu, orestujte je a přilijte k nim víno a vývar či vodu.
  5. Do hrnce přidejte bylinky, sůl dle chuti (vždy můžete dosolit :-)), bobkové listy a kuličky pepře.
  6. Nyní uveďte obsah hrnce do varu, přikryjte jej poklicí a vařte na větším než středním plameni do změknutí řepy. Trvá to cca 1,5 či 2 hodiny. Pravidelně obsah hrnce kontrolujte, popřípadě řepu podlijte vývarem či vodou.
  7. Když je řepa měkká, přidejte passatu, mletou papriku a podle chuti můžete dosolit.
  8. Nakonec rozmíchejte hrachovou mouku ve troše vlažné vody a zahustěte obsah hrnce. Důkladně řepu s moukou provařte. Konzistence by měla být spíše omáčková než polévková. 
  9. Nakonec orestujte žampiony na olivovém oleji. Nezapomeňte je při restování osolit, ať nejsou mdlé.
  10. Servírujte tak, že do hlubokého talíře dejte řepu s omáčkou a poté přidejte orestované žampiony. Hotové jídlo můžete samozřejmě pro krásný vzhled ozdobit čerstvou bylinkou.

TIP: Skvělou přílohou je bramborová kaše či šťouchané brambory. Ale také bagetka či kvalitní chléb není špatnou volbou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno