Pažitka
Název:

Řepné curry s cizrnou

vegetariánský recept


Řepné curry s cizrnou


Ingredience:
Ingredience:
cibule2 ks
Ghí2 lžíce
sůl dle chuti
černá hořčičná semínka1 lžička
kari lístkycca 10 ks
kuličky koriandru1 lžička
římský kmín1 lžička
středně velké červené řepy3 ks
mletý korinadr2 lžičky
curry mild2 lžičky
chilli1/4 - 1/2 lžičky
asafoetida neboli hing špetka
voda na poldévánícca 500 ml
uvařená cizrnacca 300 g
čerstvé lístky koriandru nebo hladkolisté petrželky dle chuti
Postup přípravy:

Včera bylo smoothie, ze známé účinné trojkombinace řepa-jablko-mrkev, návod ZDE. O víkendu byla chuť na Indii a uvařila jsem variaci na Curry zase s červenou řepou. Mám teď slabší játra, což se u mě hned projevuje vyrážkou nebo osypáním a pálením nebo až škrábáním očí. Takže jsem o víkendu jela hodně řepu a po dvou dnech problémy už ustupují! Osvědčila se mi také černá ředkev, šťáva z kysaného zelí i to zelí samotné. Nasadila jsem ještě kůru z kopřivového čaje a bude zase líp. Jsem celkem extrémní atopik už od malinka a dalo by se říct, že to mám už díky vege a omezení mléka, bílého cukru, bílé mouky a zařazení fermentovaných a spíše sezónních potravin, hodně pod kontrolou. Můžu normálně fungovat. Po Vánocích se o mě ale ekzém často pokouší. Leden bývá pro mě kritický. Už dávno nejsem ale ve stavu, zralá tak akorát na injekci a spousty kortikoidů ve formě mastiček. Chtělo by to ale pořádný detox, a takyže se na něj jara chystám. Cítím silnou potřebu. Precizní yogínský detox jater a trávení, který jsem poprvé praktikovala sama před 6 - 7 lety a po pár letech se ho naučila provádět důkladněji a současně i pohodlněji od mých učitelů. 

Nepoužívám cibulové pyré ani speciální dál (umleté směsi koření s loupanou půlenou luštěninou) jako Indové. Dělám si to po svém, takže začneme na cibulce jako po česku. Přidáme k ní do rozpáleného tuku hořčičné semínko, koriandr a římský kmín. Když začnou prskat, vložíme na kostičky nakrájenou červenou řepu, zasypeme mletým koriandrem, curry, chilli a asafoetidou, dusíme do změknutí a postupně přitom podléváme! Na závěr vmícháme uvařenou cizrnu a podáváme ideálně s kvalitní rýží basmati.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Ruňaninová

    zavřít okno