Pažitka
Název:

Řepné mufínky z kokosové mouky


Řepné mufínky z kokosové mouky


Ingredience:
Ingredience:
kokosová mouka (cca 1 a 1/2 hrnku)150 g
prášek do pečiva1 lžička
kyselý vitamín C (či lžička citronová šťáva)2 malé odměrky
vanilkový extrakt (nebo špetka mleté vanilky)1/2 lžičky
panela80 g
nepražené kakao1 lžíce
bezlepkové ovesné mléko200 ml
pyré z dušené nebo pečené řepy250 ml
tekutý kokosový olej50 - 55 g
vejce (pokojové teploty)3 ks
Volitelné:
bílá nebo hořká čokoláda, rozdělená na kousky dle chuti
kokosová smetana na ozdobení dle chuti
Postup přípravy:

Já vím, že se zdá, že je to samý koláček, ale věřte mi, že je to jen malé zpestření mezi kopci zeleniny. Ale když je teď ta sezóna řepy a čeká nás hlavně řepné období, chtěla jsem vám ukázat, že ji lze použít i jinak než do salátu. Řepa je jednou z těch kousků zelenin, které lze schovat do koláče a ještě udělá tu službu, že pěkně osladí a zvláční. Celkově využít zeleninu do koláče má za výsledek lepší vláčnost a ocení to tedy ti, kdo si na suchém moc nepochutná.

Červená řepa nám přináší spoustu zdravotních pozitiv, které jsou potvrzeny i výzkumem (více ZDE). Na druhou stranu je velmi specifická a spousta lidí s ní má trochu problém jen kvůli chuti. Určitě bych doporučila nenechat se odradit a nejdříve zkoušet po malých dávkách nebo ji právě takto někam schovat. A než se nadějete, třeba si na ní dokonce dobrovolně smlsnete. Pravda je ale taková, že ani červená řepa nemusí dělat dobře úplně všem a proto sledujte dobře, jak reagujete. Může vám vadit cokoliv, co se v řepě nachází, a jak všichni víme, co je pro jednoho lék, pro druhého není. Já jsem třeba měla problém při konzumaci čerstvě připravené šťávy na lačno a naučila se, že moje tělo lépe snáší tu vařenou/dušenou/pečenou a že nic se nemá přehánět. Jinak si už určitě pamatujete, že kokosová mouka má své přednosti především v nižším glykemickém indexu (a naopak vyšším obsahu vlákniny)

Řepa má také skvělé barvící účinky, takže nezapomeňte, že s ní klidně vyčarujete červené koláčky (nahraďte část tekutin šťávou nebo pyré) a prostě si užijete spoustu legrace. Jen pozor na utěrky a vaše šatstvo, ať nejste celí barevní. Ono i na to loupání není úplně špatné vzít si rukavice (ne ty látkové, ale vyšetřovací).

Troubu rozehřejeme na 180°C a nachystáme si formu/formičky na muffiny, kterou vyložíme košíčky na pečení muffinů.

Smícháme prvních 6 ingrediencí (suché). Zvlášť smícháme zbylé ingredience a oba obsahy spojíme. Vymícháme hutnější těsto, které lžící rozdělíme do 12 formiček. Dovnitř každého muffinu můžeme vložit čtvereček hořké nebo bílé čokolády (nebo třeba oříšek). Pečeme 25 minut. Vyjmeme na mřížku a necháme vychladnout. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno