Pažitka
Název:

Řepový salát s rukolou a balsamikem


Řepový salát s rukolou a balsamikem


Ingredience:
Ingredience:
střední řepa4 ks
malý bílý jogurt2 ks
olivový olej3 lžíce
česnek3 stroužky
sůl dle chuti
pepř špetka
balsamico (to hustší sladší)1 lžíce
slunečnicová semínka100 g
rukola50 g
Postup přípravy:

Sledujete můj Instagram nebo Snapchat? Tak jste určitě pochytili to, že v práci připravuji pro kolegy dopolední a odpolední svačinku.

Toto začalo, když jsme si každý den v práci dopřávali tučné a těžké obědy a pak celý den funěli. Vlastně strava byla ve stylu ráno nasnídat, v poledne oběd a další jídlo, až v 20 hod. večer. Ano s naší pracovní dobou to jinak nešlo. Já byla ale výjimka. Já si nosila své svačinky a pozorovala kolegy, jak už dále nemohou.

A tak jsem zahlásila "Co si takhle udělat zdravý měsíc?". V neděli nakoupím ovoce a zeleninu a každý den v 10 hod. připravím ovocnou dopolední svačinku a odpoledne v 16 hod. připravím odpolední svačinku. Všichni souhlasili.

A tak jsme to vydrželi celý měsíc. Nakonec se to uchytilo a jedeme takhle už 4 měsíce.

Abych se dostala k tomuto receptu. Vždy jsem vymýšlela, co připravit. Není to úplně snadné. Je na to daný budget a pestrost výběru v obchodech přes zimu nic moc. Jednou jsem ale narazila na řepu a zkusila jí zakomponovat do našeho jídelníčku. Podařilo se. A velmi úspěšně. Recept byl složen z ingrediencí, které jsem měla zrovna nakoupené. Takže nic náročného, ale výsledek je více než uspokojivý, prostě chuťově perfektní a barevně ještě hezčí.

Nejlépe den předem (abychom jí stihli vychladit) si zabalíme řepu do alobalu. Neloupeme jí. Vložíme jí do pekáčku a na 180 stupňů dáme péct. Pečeme 90 minut. 

Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou  a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se cca 60 minut. Když vezmete špejli, musí řepou trochu silou projet. 

Ale vařením vyvaříme spoustu chutí z řepy, takže doporučuji péct.

Když je řepa měkká, tak jí necháme vychladit. Nejlepší je přes noc v ledničce, aby byla krásně studená.

Řepu nožem oloupeme a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky. 
Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl dle chuti a pepř. A celé důkladně promícháme.

Nakonec nandáme do misky nebo do skleničky a přidáme na vrch rukolu. Zakápneme ještě olivovým olejem a balsamikem a posypeme trochou slunečnicových semínek.

Je to úžasné jídlo, jako salát do práce, ale také, jako hostina pro přátelé.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Kuranova - Smooth cooking

    zavřít okno