Pažitka
Název:

Rib eye steak s omáčkou z pečeného česneku


Rib eye steak s omáčkou z pečeného česneku


Ingredience:
Ingredience:
rib eye stek (vysoký roštěnec)2 ks
palice česneku1 ks
listy čerstvé šalvěje4 ks
nakládaný zelený pepř1 pol. lžíce
smetana na vaření150 g
máslo na potření1 plátek
hrubozrnná sůl hrstička
čerstvě mletý pepř špetka
Postup přípravy:

Aneb vysoký roštěnec, který je tak šťavnatý, že se bojíte zakrojit. Tento recept můžete podávat s čerstvou křupavou bagetkou nebo třeba pečeným bramborem. 

Nejprve dáme péci v alobalu neloupanou palici česneku, kterou zakápneme troškou oleje. Trvá to při teplotě 220°C asi 40 minut. Nejlépe je upéci česnek do zásoby, pokud něco pečeme v troubě, vymačkat poté ze slupek a zamrazit. Steaky musí mít pokojovou teplotu. Můžeme je zpevnit po obvodu provázkem, aby nám hezky držely tvar a rovnoměrně se upekly. Těsně před pečením je posypeme hrubozrnnou solí a pepřem z mlýnku.
 
Pánev se silným dnem dobře rozpálíme (já peču na sucho, můžete ale steaky lehce potřít olejem) a steaky pečeme z jedné strany cca 4 minuty a jakmile se nahoře objeví krůpěje krve, otočíme. Druhou stranu pečeme již o trochu kratší dobu. Pokud chceme připravit steak medium, mělo by maso při stlačení klást odpor jako dlaň pod palcem.

Steaky vyjmeme na připravený alobal, potřeme je z obou stran lehce máslem a zabalíme do alobalu, aby se všechny chuti prolnuly.
Mezitím připravíme omáčku. Na pánvi rozpustíme máslo, vymačkáme do něj upečený česnek ze slupek, přihodíme pár lístků šalvěje, rozmícháme a přilijeme trochu vody nebo vývaru (cca 2PL). Poté vlijeme smetanu a vsypeme zelený pepř. Provaříme do požadované konzistence a dochutíme solí. 
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno