Pažitka
Název:

Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem


Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem


Ingredience:
Ingredience:
baby špenát400 g
sůl dle chuti
máslo kousek
menší žlutá cibule nasekaná na drobno1 ks
procsiutto na malé kostičky100 - 120 g
ricotta200 g
hladká mouka100 g
strouhaný sýr Gran Moravia70 g
muškátový oříšek špetka
žloutek2 ks
pepř špetka
krájená rajčata1 konzerva
čerstvá bazalka dle potřeby
olivový olej trochu
červená cibule na drobné kostičky1/2 ks
rajčatový protlak1 lžíce
sušená rajčata na malé kusy3 ks
Postup přípravy:

Hodně lidí miluje klasické bramborové noky a to většinou s těžkou smetanovou omáčkou,ale čím dál teplejší počasí si žádá odlehčenou variantu v podobě lehkých, jemných noků s ricottou. Náplň noků je opravdu víc než zajímá - špenát, prosciutto, cibule - to je zárukou mnoha skvělých chutí! Vše je doplněnou lehkou letní rajčatovou omáčkou a čerstvě strouhaným sýrem.

Nejprve si připravíme špenát, pořádně ho propereme ve studené vodě, okapeme ,ale nemusíme používat odstředivku, trocha vody co ulpí na lístcích se nám hodí. Rozpálíme na sucho pánev, vhodíme baby špenát, lehce osolíme a přiklopíme. Takto dusíme dokud listy nezvadnou, cca 3 -4 minuty. Jakmile je špenát hotový, dáme ho na talíř a necháme pořádně vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibuli a to jak na omáčku tak do noků. Ještě nakrájíme prosciutto a nastrouháme sýr. Tady se rozhodně hodí vše si pěkně nachystat dopředu.

Na másle necháme zesklovatět cibulku do noků a přihodíme prosciutto, jakmile se trochu opeče osolíme, opepříme a přidáme vyždímaný (budete se divit kolik má v sobě špenát vody) a na-jemno posekaný špenát. Vše opékáme tři minuty. Nyní dáme stranou opět dokonale vychladnout.

Mezitím si nachystáme do mísy mouku, ricottu, strouhaný sýr, muškátový oříšek a žloutky. Když máme špenátovou směs studenou přidáme k ricottě a vše dobře promícháme na lepivé těstíčko. Těsto by mělo mít velmi hustou konzistenci,ale bude trochu lepit. V této fázi začneme dělat rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zesklovatíme červenou cibulku, přidáme nakrájená sušená rajčata a poté vlijeme konzervu s rajčaty a přidáme protlak, necháme prohřívat na mírném ohni. Mezitím si z těsta na noky tvoříme malé noky/kuličky. Ideálně to jde s lehounce pomoučněnýma rukama, noky by měly být menší cca 2-3 centimetrové, aby se dobře provařili. Než začneme válet musíme těstíčko ochutnat zda není potřeba opepřit, osolit. Poté už jen válíme, válíme a válíme dokud nemáme kuličky hotové.

Když máme hotovo, dáme je vařit na 3-4 minuty do hrnce s dobře osolenou vroucí vodou. Knedlíčky zhruba po uplynutí času začnou krásně vyplavávat nahoru, takže je ihned vyndáme. Hotovou omáčku už jen promixujeme do hladší konzistence, ochutíme solí, pepřem a přidáme čerstvou bazalku. Nyní už gnocchi servírujeme s omáčkou lehce posypané strouhaným sýrem.

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno