Pažitka
Název:

Ricottové lívance


Ricottové lívance


Ingredience:
Ingredience:
ricotta150 g
plnotučné mléko150 ml
tvaroh70 g
vejce (žloutky a bílky odděleně)3 ks
špaldová mouka130 g
prášek do pečiva1 větší lžička
třtinový cukr2 lžíce
citronová kůra špetka
sůl špetka
přepuštěné máslo dle potřeby
borůvky200 g
třtinový cukr2 lžíce
Grand Marnier2 lžíce
zakysaná smetana1 kelímek
Postup přípravy:

Díky ricottě jsou tyto lívance krásně nadýchané a jako bonus je v nich minimum mouky. Já na ně použila svařené borůvky a zakysanou smetanu, vy si ale můžete zvolit svoji oblíbenou kombinaci.

1. V míse si smícháme ricottu, mléko, tvaroh a žloutky a důkladně promixujeme.

2. Ve druhé míse si smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůrou a přimícháme k ricottové směsi.

3. V robotu šleháme bílky se solí, když začnou bělat, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do směsi na lívance. Vznikne krásné nadýchané těsto.

4. Na rozpálenou pánvičku na lívance dáme trochu másla a lžící tvarujeme lívance. Opékáme do zezlátnutí z obou stran.

5. Do rendlíku si dáme borůvky s 1 lžící třtinového cukru a Grand Marnier a svaříme na hustou omáčku.

6. V misce si smícháme zakysanou smetanu s 1 lžící třtinového cukru. 

7. Lívance podáváme ozdobené svařenými borůvkami a zakysanou smetanou.

TIP: Pokud máte v lednici domácí vaječný koňak, můžete dvě lžíce přidat na chuť do zakysané smetany, je to naprosto boží.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno