Ingredience: | |
ricotta | 100 g |
voda | 200 ml |
celozrnná pšeničná hladká mouka | 450 g |
rostlinné mléko | 3 lžíce |
sušené oregano | 1 lžíce |
sůl | 1 lžička |
olej | 2 lžíce |
sušené droždí | 1 lžička |
žloutek nebo mléko | na potření |
Díky ricottě jsou tyto uzlíky nesmírně vláčné a chutné. Nejlepší jsou ještě vlažné, protože se krásně rozvine chuť oregana.
POSTUP:
Do mísy dáme ricottu, vodu a olej. Lehce promícháme a zasypeme moukou. Přidáme sušené mléko, oregano a sůl. Uprostřed mouky uděláme důlek a vsypeme droždí. Propracujeme, hněteme, až je těsto pružné a nelepí se. Dáme do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a na teplém místě necháme 1,5-2hod spinkat. Poté těsto krátce prohněteme, rozdělíme na 12 dílků. Každý vyválíme do 20cm dlouhého válce a vytvarujeme uzlíky. Položíme na připravený plech, potřeme vodou a necháme 30min kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Potřeme žloutkem nebo mlékem, posypeme černým pepřem a pečeme při 200°C 15min. Necháme vychladnout na mřížce.