Pažitka
Název:

Rillettes


Rillettes


Ingredience:
Ingredience:
krkovice750 g
vepřová plec750 g
bůček500 g
vepřové sádlo1 kg
sůl20-25 g
bílé suché víno Chardonnay2 dcl
mletý pepř1 lžička
tymián1 snítka
Postup přípravy:

Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů. Já je miluji v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou či okurkovým relishem.

1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 1,5×1,5 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Až nám škvarky zezlátnou (tento proces trvá na středním plameni 20-25 minut), přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).

2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).

3) Pokud chceme rillettes hodně masové,  odebereme sádlo do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Já je ponechávám i se sádlem.  

Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.


Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno