Ingredience: | |
krkovice | 750 g |
vepřová plec | 750 g |
bůček | 500 g |
vepřové sádlo | 1 kg |
sůl | 20-25 g |
bílé suché víno Chardonnay | 2 dcl |
mletý pepř | 1 lžička |
tymián | 1 snítka |
Od krájení masa k plnění sklenic sice uběhne několik hodin, ale výsledek pak stojí za to. Rillettes (čti rijet) jsou francouzskou specialitou, kterou můžete věnovat jako dárek nebo uschovat v lednici, kde vám maso vydrží několik týdnů. Já je miluji v kombinaci s čerstvým chlebem a kyselou okurkou či okurkovým relishem.
1) Sádlo si nakrájíme na drobné kostičky (cca 1,5×1,5 cm) a dáme vyškvařit (dozlatova). Až nám škvarky zezlátnou (tento proces trvá na středním plameni 20-25 minut), přidáme na kostky (cca 4×4 cm) nakrájené maso. Plamen stáhneme na málo, aby nám směs jen zlehka probublávala (pod pokličkou).
2) Zhruba po třech hodinách přidáme sůl, pepř a víno. Pokračujeme při stejné teplotě další tři hodiny (bez pokličky).
3) Pokud chceme rillettes hodně masové, odebereme sádlo do nádoby (můžeme použít třeba na smažení). Já je ponechávám i se sádlem.
Teplé rillettes plníme do důkladně vymytých sklenic.
Dobrou chuť!