Pažitka
Název:

Rillettes (od 3 let)

bez lepku


Rillettes (od 3 let)


Ingredience:
Ingredience:
vepřový bok bez kosti1 kg
bílé víno150 ml
sůl15 g
rozmarýn1 snítka
tymián1 snítka
barevný pepř1 špetka
Postup přípravy:

Rillettes, to je taková francouzská vepřovka. No, ne že nějaká taková. Přímo TAKOVÁ! Garantuju, že i když tyhle “mastniska” stejně jako já příliš nemusíte, tato luxusní paštika vám rozhodně zachutná. Sotva jsem ji dodělala, už pomalím další várku. Mimochodem – myslím hodně dobrý tip na jedlý dárek pro nějakého masomila.

Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli – já jsem krájela na cca 2×2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat alespoň několik hodin. Čím déle, tím lépe – já jsem takto pomalu táhla asi 10 hodin, ale postačily by třeba tak dvě. Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, a nebo i v troubě, ale tam nemám přesně vyzkoušený čas a teplotu.

Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste radši maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu by měla vydržet pomerně dlouho, ovšem myslím, že jakmile ochutnáte, skladovat ji vás ani nenapadne.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno