Pažitka
Název:

Rillettes s tymiánem a česnekem


Rillettes s tymiánem a česnekem


Ingredience:
Ingredience:
*vepřový bůček (poměr masa a sádla 2:3)2 kg
suché bílé víno150 ml
čerstvý tymián pár snítek
česnek6 větších stroužků
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Rillettes ... francouzská vepřová pochoutka. Taková francouzská vepřovka. Je to ale vynikající. Pomalu probublávající kostičky bůčku, ze kterého se vyškvaří sádlíčko, tymián a česnek dodají skvělou vůni a chuť. To musíte rozhodně vyzkoušet. Ale tady se vyplácí být trpělivý. Čím déle budete kousky masa a sádla " pomalit ", tím bude výsledek lepší. Já používám pomalý hrnec, který je v tomto nepřekonatelným pomocníkem. Nemusíte nic hlídat a je to bez práce.  Ovšem můžete připravit i třeba v pekáčku v troubě, kterou rozpálíte na 200°C a jakmile začne pouštět sádlo, ztlumíte na 160°C a pak necháte cca 6 - 8 hodin probublávat. Občas promíchejte.

Maso nakrájíme na kostky cca 1-2cm, vložíme do pomalého hrnce spolu s oloupanými stroužky česneku, tymiánem, solí a pepřem, promícháme a podlijeme vínem.

Zapneme na stupeň I. a necháme pomalit 8 hodin. Pomalý hrnec nemusíme hlídat, občas jsem promíchala. Po uplynutí doby vaření jsem maso trochu rozmačkala šťouchadlem na brambory, ne úplně na kaši, ale aby v rillettes zůstaly kousky masa. Samozřejmě vyndejte zbylé větvičky tymiánu.

Rillettes přendejte do čistých skleniček s víčkem, zalijte sádlem a nechte vychladnout. V lednici vydrží celkem dlouho, i když nevím přesně jak dlouho, protože se brzy sní.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno