Pažitka
Název:

Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem a bazalkou)


Risotto con prosecco e basilico (rizoto s proseccem a bazalkou)


Ingredience:
Ingredience:
rýže typu Carnaroli nebo Arboriocca 300 g
domácí zeleninový vývarcca 500 ml
máslocca 3 cm kousek
strouhaný sýr např. Gran Moracia, Grana Padanocca 1 menší hrst
menší cibule1 ks
prosecco, já použila od firmy Nonsolonero - Panizzocca 1,5 dcl
bazalka pár lístků
Postup přípravy:

Jak už víte, risotto se tradičně v Itálii dělá s vínem. Dneska si ale ukážeme, že k němu výborně hodí i šumivé víno „prosecco“. K dostání je téměř v každém supermarketu, takže nebudete mít rozhodně problém si jej připravit.

Risotto je plnohodnotný první chod. Jeho příprava není příliš složitá, avšak potřebuje vaši péči. Rádo se totiž připaluje a musíte ho tedy často míchat a hlídat. Důležitou částí přípravy je postupné přilévání kvalitního domácího vývaru. K dnešnímu receptu jsem si doma připravila poctivý zeleninový vývar. Myslím si ale, že by se k němu krásně hodil i například dobrý kuřecí.

Toto risotto má spoustu variant. Velmi často se připravuje s mořskými plody jako jsou například krevety. Výjimkou nejsou však ani hutnější varianty s pancettou, houbami nebo krémovými sýry jako mascarpone nebo sýry s pevnější strukturou typu scamorza.

Já nejsem velký milovník sladké rýže, asi kvůli špatným vzpomínkám na rýžový nákyp ze školky nebo základní školy. Jak tomu často bývá. Nicméně v Itálii se risotto dělá i na sladký způsob a právě k tomu se i krásně hodí prosecco. Dobré je například s jahodami, někteří rádi experimentují a přídavají i jiné ovoce jako je například kiwi.

Nechte na pánvi rozpustit máslo (malý kousek si nechte stranou) a osmahněte na něm cibuli nakrájenou nadrobno. Nechte ji zpěnit na mírném ohni. Přidejte rýži, pořádně ji promíchejte a nechte zrna se uzavřít. Prolijte ji následně proseccem, stačí tak 1,5dc. Nechte ho vypařit. Následně přidávejte postupně po částech ještě teplý vývar.

Vždy ho nechte se vsáhnout do rýže, promíchejte. Takto postupně přidávejte, dokud rýže není uvařená al dente. Nakonec vypněte oheň a odstavte risotto. Nechte ho chvíli odpočinout. Vložte do něj kousek másla a nastrouhaný sýr. Pomalu promíchejte, až vám vzikne krásné krémovité risotto. Na závěr posypejte bazalkou natrhané na malé kousky a posypané sýrem.

TIP:
Častěji se vyskytuje použití hladkolisté petržele na místo bazalky, takže také doporučuji.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Zuzana Miličková

    zavřít okno