Pažitka
Název:

Risotto milanese


Risotto milanese


Ingredience:
Ingredience:
rýže Arborio/Carnaroli250 g
máslo2 lžíce
šalotka1 ks
bílé víno (suché)100 ml
hovězí vývar0,5 l
šafrán1 lžička
máslo50 g
parmazán + na ozdobu50 g
Postup přípravy:

Klasikou mezi italskými risotty je milánské neboli šafránové risotto, které se skvěle hodí jako příloha, ale můžete jej připravit také jako plnohodnotný hlavní chod.

V rendlíku rozehřejte máslo do sklovata orestujte najemno nasekanou šalotku. 

Přidejte rýži, kterou určitě neproplachujte a krátce zatáhněte. Podlijte vínem a nechte odvařit. 

Když se vaří risotto, tak se rozhodně nikam nechodí a neustále se míchám.

Přihoďte šafrán, naběračku vývaru a opět míchejte. Další naběračku vývaru přidejte vždy, až rýže ten předchozí celý vypije.

Pokud by se vám stalo, že rýže bude příliš tvrdá a vývar už nebudete mít, můžete použít i trochu obyčejné vody. Z vlastní zkušenosti ale vím, že by vám to stačit mělo.

Risotto je sice mazlavé, ale rýže rozhodně není rozvařená.

Kdo z vás zná pojem al-dente z vaření těstovin, tak ví, že to stejné platí i u rýže.

Jakmile máte rýži akorát, tak vypněte plamen a vmíchejte studené máslo a nastrouhaný parmazán. Dobře promíchejte a hned podávejte.

Na talíři můžete dozdobit hoblinkami sýru a trochou olivového oleje. 

Jistě se ptáte, kde je nějaká sůl, ale vývar je osolený a parmazán je také poměrně slaný. U nás se příliš nesolí, ale pokud by vám to přeci jen nestačilo, tak špetku soli použijte.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno