Pažitka
Název:

Risotto s červenou řepou, kozím sýrem a mateřídouškou


Risotto s červenou řepou, kozím sýrem a mateřídouškou


Ingredience:
Ingredience:
máslo2 lžíce
olivový olej1 lžíce
střední cibule nakrájená na drobno1 ks
střední řepa nakrájená na drobné kostičky1 ks
kulatozrnná rýže arborio2 - 3 hrstky
zeleninový vývarcca 300 - 500 ml
kozí sýr50 g
čerstvá mateřídouška několik snítek
Postup přípravy:

Risotto s červenou řepou, není nic červenějšího. Rychlé, skvělé a jednoduché. Kozí sýr nevynechávejte, bez něj to prostě není ono. A navíc toho sýra stačí opravdu malý kousek na každou porci, klidně použijte nějaký čerstvý kozí sýr. Není třeba hned začít shánět caprino (sýr typu pecorino, ale z kozího mléka). Mateřídoušku naopak bez rozpaků nahraďte čerstvým tymiánem. Vařila jsem od oka a nevážila přesně použité suroviny (zejména rýži/vývar), tak při vaření použijte klasický selský rozum.

Olej rozehřejeme v hlubokém hrnci a na něm několik minut opékáme řepu a cibuli. Mezitím přivedeme k varu zeleninový vývar. K zelenině přidáme rýži a zalijeme sběračkou zeleninového vývaru a za průběžného míchání necháme absorbovat. Přidáváme vždy menší množství vývaru, dokud rýže není uvařená na skus (cca 20-25 minut), rýže by měla veškerou tekutinu absorbovat. Do rýže přidáme máslo, čerstvě mletý pepř a sůl dle chuti, dobře promícháme, risotto přikryjeme pokličkou a necháme tři minuty odpočinout. Podáváme s měkkým kozím sýrem a čerstvou mateřídouškou.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno