Pažitka
Název:

Risotto s květákem a medvědím česnekem


Risotto s květákem a medvědím česnekem


Ingredience:
Ingredience:
rýže arborio150 g
ghí25 g
*kořeněná voda nebo 0,5 l zeleninového vývaru0,5 l
šalotka nasekaná na drobno1 ks
medvědí česnek nasekaný na drobno100 g
čerstvý květák rozdělený na drobné růžičky150 g
dýňová semínka20 g
Postup přípravy:

Dneska mám tu čest představit vám jedno rizoto, kde hlavní roli hraje medvědí česnek. Vše uvařeno z italské rýže arborio, která vám zajistí smetanovou chuť i bez využití mléčných bílkovin, ovoněné ghí, s trochou křupavého květáčku a na quercetin bohatou cibulí. Pokud jste nikdy pravé risotto nevařili, určitě doporučuji dát si práci se sháněním této rýže, protože ta chuť je prostě mňamózní. Takže dnes bez masa, vajec, mléka, sóji i histaminu, za to se spoustou zdravých surovin.

Rýži dobře propláchneme. V hrnci rozehřejeme ghí a osmahneme na něm cca 5 - 8 minut nasekanou šalotku. Poté vsypeme rýži a za stálého míchání 1 - 2 minuty opražíme. Přidáme naběračku kořeněné vody, stáhneme plamen tak, aby nám voda jen mírně probublávala, a občas mícháme. Jakmile se vývar vyvaří, přidáme další naběračku. Každý naběračka by se měla vyvařovat cca 4 - 5 minut. Jakmile spotřebujeme 3/4 vody (cca 20 - 25 minut), vmícháme a drobno natrhaný/nakrájený květák a vaříme dál. Před vyvařením poslední naběračky vsypeme nasekaný česnek a případně dochutíme solí a pepřem. Vyvaříme všechnu vodu a vmícháme dýňové semínko. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno