Pažitka
Název:

Risotto s medvědím česnekem

vegetariánský recept


Risotto s medvědím česnekem


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej1 lžíce
šalotka nebo malá cibule1 ks
bílé víno100 ml
rizotová rýže (arborio, carnaroli nebo alespoň krátkozrnná rýže)250 g
horký zeleninový vývarcca 750 ml
medvědí česnek100 g
mladý vyloupaný hrášek200 g
strouhaný parmazán3 lžíce
máslo1 lžíce
Postup přípravy:

Příprava pravého italského risotta sice znamená, že se dvacet minut skoro nehnete od vařiče a nepustíte z ruky vařečku, tím ale veškeré vaření končí a začíná opravdová krémová rýžová slast.

Ve větší pánvi poduste na rozehřátém oleji jemně pokrájenou cibuli, aby změkla – nenechte ji však zhnědnout.
Přidejte rýži a za stálého míchání vařečkou ji částečně osmahněte. Jakmile začne hrozit připálení, podlijte vínem a dál míchejte, dokud se všechno neodpaří a nevsákne do rýže.
Přilijte jednu velkou naběračku horkého vývaru a dál pokračujte v míchání na středně silném plameni, dokud je v pánvi vidět tekutina. Poté vlijte další naběračku a stejným způsobem pokračujte dál, dokud nespotřebujete vývar a rýže nezměkne na skus, trvá to asi patnáct minut. Jestliže spotřebujete všechen vývar a rýže není stále dost měkká, můžete namísto něj přilít trochu horké vody.
Medvědí česnek operte pod tekoucí vodou, několikrát překrojte a přidejte k téměř hotovému risottu. Promíchejte a nechte chvíli listy teplem zatáhnout a změknout. Nakonec vmíchejte máslo, dvě lžíce parmazánu a rozmražený hrášek. Dochuťte solí a pepřem.
Nechte hotové risotto jednu až dvě minuty stát mimo plotýnku, pak rozdělte na talíře a posypte zbývajícím parmazánem.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Florentýna Zatlkoukalová

    zavřít okno