Pažitka
Název:

Rizoto s mangoldem


Rizoto s mangoldem


Ingredience:
Ingredience:
kulatozrnná rýže na rizoto350 g
střední cibule1 ks
česnek1 stroužek
bílé víno2 dcl
zeleninový vývar1 l
mangold0,5 kg
hrášek250 g
parmazán4 lžíce
olivový olej trochu
sůl dle chuti
máslo1 lžička
Postup přípravy:

Vařila jsem ho opět v polních podmínkách nádherné Chalupy Prade, kam jsme si vyjely na dámskou jízdu. Výsledek chutnal všem jak malým tak velkým holkám. A ačkoliv výsledná konzistence nebyla dokonale krémová, tak i přesto se s vámi o recept podělím.

Na olivovém oleji lehce orestujeme cibuli a česnek nakrájený na kostičky, přisypeme rýži a za stálého míchání restujeme až přestane být bílá, začne být jakoby průhledná a spojí se s cibulí. Rýži podlijeme bílým vínem a necháme prudce vyvařit alkohol. Přidáme vývar aby byla veškerá rýže ponořená a vaříme přibližně 20 min. Během vaření průběžně doléváme vývar dle potřeby.

Mangold očistíme a ze starších listů vykrájíme řapíky. Listy nakrájíme na tenké proužky a spaříme horkou vodou. Spařený mangold necháme okapat v cedníku.

Těsně před koncem varu do rýže přimícháme připravený mangold a vyloupané kuličky hrášku. Odstavíme z varu a přimícháme parmezán. 
Pokud chcete rizoto ještě krémovější, tak přidejte lžičku másla.

Výsledná konzistence rizota by neměla být tekutá, ale nemělo by být tuhé... někde jsem slyšela termín, že by mělo dělat vlny. To moje bylo přece jenom trošku pevnější, ale to asi proto, že jsem ho vařila pro 10 jedlíků, chuťově bylo ale dokonalé. A je to další skvělý recept, jak využít poněkud nezvyklou zeleninu Mangold, která z naší zahrádky naprosto vytlačila špenát.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno