

| středně velká cibule | 1 ks |
| rýže Arborio | 500 g |
| polosuché bílé víno | 1 dcl |
| syrová anglická slanina | 200 g |
| smetana 12% | 1 kelímek |
| zeleninový vývar | 1 l |
| čerstvě nastrouhaný parmazán | 200 g |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| petrželka | hrstka |
| máslo | kousek |
| Ingredience: |
Rizoto ozdobíme petrželkou a hoblinkami parmazánu, to nám k dokonalosti stačí.
Na rozpuštěném másle v hrnci, zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, až zesklovatí přidáme anglickou slaninu, kterou pražíme, dokud nebude hotová. Poté podlijeme vínem a přidáme (alespoň 3x) opláchnutou rýži. Asi tak 2-3 minutky na mírném ohni důkladně mícháme.
Přidáme 1 litr vývaru a rýži vaříme na mírném ohni pod pokličkou, kterou občas zamícháme.
Až se voda z bujónu pomalu vypaří a rýže je skoro hotová, přidáme smetanu. Opět rýži důkladně mícháme a čekáme, až trošku zhoustne. Přidáme parmazán a petrželku. Dochutíme solí a pepřem. Vše na závěr promícháme a můžeme servírovat.
Zdobit můžeme zbylou petrželkou a hoblinek z parmezánu pomocí škrabky na brambory.
Podrobné info: