Ingredience: | |
hladká mouka | 350 g |
mléko + na potření | 250 ml |
rozpuštěné máslo | 25 g |
čerstvé droždí | 25 g |
cukr | 1 zarovnaná lžička |
sůl | 1 lžička |
Taky se vám nechce někdy do obchodu jenom kvůli čerstvému pečivu? Mně se to stává velmi často, hlavně v neděli. A tak dětem k svačině do školy peču rohlíky, které máte bez kynutí do hodiny na stole. Recept mám od kamarádky Aničky Veselské a z tohoto množství upečete 8 rohlíků.
Nejprve připravte kvásek. Odeberte 100 ml mléka, trochu ho zahřejte, aby bylo vlažné. Přisypte cukr a rozdrobte do něj droždí. Kvásek nechte v teple asi 15 minut vzejít.
Mouku promíchejte se solí, přilijte kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto. To ihned rozdělte na dva bochánky, které vyválejte na kulaté placky cca 3 - 5 mm silné. Rozdělte je na čtyři výseče a srolujte od širokých konců. Cíp by měl být dole a na něj rohlíky položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu rozehřejte na 180°C. Rohlíky nechte na plechu 15 minut, poté je potřete mlékem a pečte 20 minut dozlatova.
Podrobné info: