Pažitka
Název:

Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem


Rohlíky z kynutého těsta ze špaldové a hladké mouky se sezamovým semínkem


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
špaldová mouka250 g
žitná chlebová mouka k závěrečnému hnětení těsta2 lžíce
sůl2 lžičky
vlažná voda250 ml
slunečnicový olej40 ml
rozpuštěné kvalitní máslo40 ml
vejce do těsta + 1 na potření1 ks
třtinový cukr1 lžička
droždí1 kostka
sezamová semínka dle potřeby
Postup přípravy:

Znáte ten pocit, kdy ráno vstanete, máte děsnou chuť na rohlík s máslem a nemáte žádný doma? To se mi stalo dnes, a tak jsem si je prostě během dopoledne upekla a mé chuťové buňky si přišly na své.

Smícháme všechny sypké ingredience. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Pak všechny ingredience smícháme a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě. Já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou, a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce). Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na slunečnicovým olejem vymazaný plech. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme je na 200 stupňů cca 20 minut, do zezlátnutí. Rohlíky jsou křupavé, výborné.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno