Ingredience: | |
hladká mouka | 250 g |
špaldová mouka | 250 g |
žitná chlebová mouka k závěrečnému hnětení těsta | 2 lžíce |
sůl | 2 lžičky |
vlažná voda | 250 ml |
slunečnicový olej | 40 ml |
rozpuštěné kvalitní máslo | 40 ml |
vejce do těsta + 1 na potření | 1 ks |
třtinový cukr | 1 lžička |
droždí | 1 kostka |
sezamová semínka | dle potřeby |
Znáte ten pocit, kdy ráno vstanete, máte děsnou chuť na rohlík s máslem a nemáte žádný doma? To se mi stalo dnes, a tak jsem si je prostě během dopoledne upekla a mé chuťové buňky si přišly na své.
Smícháme všechny sypké ingredience. V druhé misce smícháme všechny tekuté ingredience. Z uvedeného množství vody si dáme do hrnku tři polévkové lžíce, do nich přidáme rozdrolenou kostku droždí a lžičku cukru. Promícháme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut). Pak všechny ingredience smícháme a uhněteme vláčné těsto, které necháme vykynout po dobu 1 hodiny na teplém místě. Já nechávám těsto stát půl hodiny jen tak přikryté utěrkou, a jakmile začnu rozpalovat troubu, tak postavím mísu s těstem na plotnu a těsto tím přibývajícím horkem krásně vykyne. Z těsta po vykynutí vytvoříme dlouhou šišku, ze které nakrájíme 12 stejně velkých kusů (může to vyjít i navíc kusů podle toho, jak kdo chce). Ty necháme ještě pod utěrkou kynout 15 minut. Pak každý kus rozvalujeme do tvaru „jakoby“ trojúhelníku a smotáváme od nejširší strany směrem k cípu trojúhelníku. Rohlíky vytvarujeme do tvaru podkovy a dáme na slunečnicovým olejem vymazaný plech. Rohlíky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme je na 200 stupňů cca 20 minut, do zezlátnutí. Rohlíky jsou křupavé, výborné.
Podrobné info: