Pažitka
Název:

Roláda se šmakounem, kokosovou smetanou, banánem a Ghítelou


Roláda se šmakounem, kokosovou smetanou, banánem a Ghítelou


Ingredience:
Ingredience:
vejce6 ks
mleté vlašské ořechy9 lžic
kypřící prášek bio-nebio bezlepkový2,5 lžičky
karob3 lžíce
kokosový cukr50 g
banán1 ks
kokosová smetana Soyatoo1/2 balení
přírodní Šmakoun100 g
Ghítela dle potřeby
vlašské ořechy na ozdobení
Postup přípravy:

Tak tuhle dobrůtku jsem ochutnala u babičky a těšila jsem se, až jí vyzkouším. Babička měla roládu naplněnou zakysanou smetanou, kterou syn nesmí, takže jsem si poradila po svém. Měla jsem problémy se stočením, protože nějaký 85 centimetrový skřítek mi přetočil knoflík na troubě na plné grády, takže jsem byla ráda, že to tak dopadlo. Při stáčení rolády mi zase křičel do ucha mami mňamíííí a banán dosti důrazným tónem. No ponaučení, že když člověk potřebuje klid, nezbude nic jiného než péct v noci.

Dáme si rozehřát troubu na 150°C a mezitím si připravíme těsto na roládu. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáme karob, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek a nakonec vmícháme ručně vyšlehané bílky.

Připravené těsto nalijeme na pečící papír, který si můžeme potřít tukem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct. Piškot je hotový během chvíle, pokud jej vysušíte, bude praskat a přilepí se k pečícímu papíru. Do 10 minut je hotový, vyzkoušíme špejlí. Když je korpus upečený, necháme krátce zchladnout a hned plníme, ale ne příliš, praskal by. Celou plochu piškotu potřeme Ghítelou. Na náplň jsem zvolila přírodního šmakouna s kokosovou smetanou a banán. Banán jsem vyšlehala tyčovým mixérem společně se šmakounem, šlehačku jsem vyšlehala zvlášť a nakonec smíchala dohromady, naplnila a zatočila pomocí pečícího papíru. Já roládu před stočením z pečícího papíru nesundala, dočetla jsem se, že někdo sundává, případně stočí, nechá odpočinout a později plní. Těsto je velmi křehké, takže bych třetí variantu neriskovala. Po stočení jsem vzala čistý pečící papír, do kterého jsem roládu utáhla a dala vychladit do lednice, byla to moje první roláda a mám na čem pracovat, ale chuť je dokonalá.

Poznámka:

Pokud se na roládu necítíte, udelejte klidně řezy.

Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání.

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Volba náplně je libovolná, můžete použít cokoliv, ale mějte na paměti, že hotové těsto je křehké, můžete polít čokoládou, potřít zbylou smetanou, posypat mletými ořechy, variací nepřeberné množství. Určitě nepoužívejte příliš mokrou náplň, jinak se těsto rozmočí.

Pokud máte alergii na ořechy, můžete vyzkoušet jejich náhradu v podobě šachorové mouky, která je přirozené bezlepková. Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno