Pažitka
Název:

Roláda z odšťavených ovocných restů s náplní z tvarohu, zakysanky a jahod s polevou z hořké čokolády


Roláda z odšťavených ovocných restů s náplní z tvarohu, zakysanky a jahod s polevou z hořké čokolády


Ingredience:
Ingredience:
*odšťavněné ovocné resty1 větší polévková miska
špaldová nebo hladká mouka150 g
vejce3 ks
droždí1/4 kostky
třtinový cukr1/2 hrnku
vlažné mléko150 ml
Náplň:
tučný tvaroh2 vaničky
tučná zakysanka1 velký kelímek
jahody nakrájené na malé kousky10 ks
med3 lžíce
Poleva:
hořká čokoláda na vaření1 tabulka
vařící voda z varné konvice4 lžíce
Postup přípravy:

Mým snem bylo mít "vlastní" odšťavňovač, abychom si s mýma dvěma kluky mohli "stáčet" čerstvé džusy z ovoce a zeleniny těch nejrozmanitějších kombinací. Před pár dny mi manžel tuhle úžasnou mašinku koupil a já mu teď zas na oplátku upekla roládu z restů ovoce, které zůstanou v odšťavňovací misce po stočení džusu a člověku jakoby říkaly "nevyhazuje nás, jsme ještě k užitku". Roládka je na světě a oba máme radost jak malí Jardové.

Odšťavněné resty ovoce dáme do mísy, přisypeme k nim mouku a ostatní ingredience + tři žloutky. Do extra mísy dáme tři bílky, ze kterých vyšleháme pevný sníh, který přidáme do dobře vymíchaného těsta. Těsto je mazlavější, ale to vůbec nevadí, po upečení je krásně vláčné a dobře se stáčí do tvaru rolády. Těsto dobře promícháme a bez jakéhokoliv kynutí rozprostřeme na pečící papír na plech. Mezitím už jsme si předehřáli troubu na 180 st. a roládu pečeme cca 20 - 30 minut, já peču v plynové troubě a musím těsto hlídat a neustále nakukovat, abych ho nespálila. Čas pečení je třeba přizpůsobit vlastní troubě. Zda je těsto upečené, můžeme zjistit zapíchnutím špejle do těsta. Hotově upečenou roládu srolujeme i s pečícím papírem do ruličky a dáme odpočinout do chladu. Připravíme si náplň, tu navršíme na vychladlé těsto, roládu srolujeme, zabalíme do alobalu a opět ji dáme do ledničky, nyní ovšem proto, aby nám dobře ztuhla náplň. Po cca 1 hodině roládu vyndáme z ledničky a přelijeme ji polevou z hořké čokolády, kterou jsme si připravili tak, že jsme k hořké čokoládě přidali 4 PL vařící vody a nad vodní lázní nechali čokoládu rozpustit. 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno