Pažitka
Název:

Rozbité bylinkové brambory


Rozbité bylinkové brambory


Ingredience:
Ingredience:
malé brambory800 g
olivový olej2 lžíce
rozpuštěné máslo (přepuštěné)2 lžíce
nasekané bylinky (šalvěj, tymián, estragon, rozmarýn, libeček) hrst
balzamikový ocet (Bzenecký ocet)1 - 2 lžíce
himalájská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Tato příloha, která je opravdu jednoduchá na přípravu, je mojí stálicí již delší dobu. Brambory jsou mé oblíbené a jejich obrovskou výhodou je, že se dají připravit na milion způsobů. Jedním z nich jsou i tzv. smashed potatoes neboli rozbité brambory. Brambory si dopředu uvaříte, poté je jednoduše “rozbijete” a dáte péct. Více vám ale už neprozradím, protože vše důležité najdete v receptu.

1. Brambory si důkladně omyjeme a ve slupce je uvaříme. Brambory necháme vychladnout. 

2. V misce si smícháme olivový olej, máslo, nasekané bylinky a balzamikový ocet. 

3. Vychladlé brambory dáme na plech s pečícím papírem a pomoc dna skleničky je "rozbijeme" (tzn., že je trochu rozmáčkneme a nejlépe se to dělá dnem skleničky). Poté brambory osolíme a opepříme dle vaší chuti a polijeme hotovou zálivkou. 

4. Brambory pečeme na 200 stupňů 20 - 30 minut do křupava. 

TIP: Jako přílohu můžete podávat například creme fraiche nebo tvaroh smíchaný se solí a nasekanými čerstvými bylinkami, je to neskutečná dobrota.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno