Pažitka
Název:

Rozmarýnové víno


Rozmarýnové víno


Ingredience:
Ingredience:
červené víno0,7 l
rozmarýn nakrájený na jemno2 hrsti
Postup přípravy:

Co si na víkend udělat voňavé léčivé víno? Na zdraví!

Rozmarýnové víno je jednoduché na přípravu. Nejlepší je, si jej připravit z čerstvého rozmarýnu. Dělávám jej vždy na podzim, když zazimovávám zahradu, tady současně stříhám bylinky, před jejich přikrytím proti námraze, aby mi přes zimu "nevymrzly". Nadrobno pokrájený rozmarýn (jehličky) nasypeme do hrnce, nebo pětilitrové sklenice, zalijeme červeným vínem, promícháme, přiklopíme pokličkou a ponecháme louhovat 4 - 5 dní. Pak víno přecedíme přes jemný cedník a plníme do láhví s uzávěry. Na podzim a v zimě, poté pijeme "panáka" večer před spaním.

Na co je víno dobré a jaké je jeho užití. Rozmarýn jako jedna z mála rostlin zvyšuje krevní tlak. Proto se v jakékoli formě vnitřního užití nesmí užívat v době těhotenství a kojení. Rozmarýn také uklidňuje a odstraňuje nervové vyčerpání, což v dnešní uspěchané době jistě každý ocení. Rozmarýn zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově nás posiluje. Proto připravuji rozmarýnové víno, které využívám v zimních měsících, aby mě posílilo.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno