Pažitka
Název:

Rozpeky či vdolky


Rozpeky či vdolky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka500 g
mléko250 ml
Hera1 plátek
vejce1 ks
čerstvé droždí3/4 kostky
cukr špetka
sůl2 lžičky
Postup přípravy:

Jednoduchý recept od babičky. Upečte si tradiční vdolky, které jsou opravdu jednoduché na přípravu. Podávají se například k houbové omáčce, jako příloha.

Mouku prosejeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko.

V kastrůlku si zahřejeme mléko s Herou tak, aby se nám Hera rozpustila, a sejmeme ze zdroje tepla. Až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru. Necháme kvásek vzejít a pak ho přelijeme do mísy. Vypracujeme těsto, mělo by být trochu řidší než na knedlíky, a necháme ho vykynout. Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu, vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky nebo malé, jak budeme chtít. Rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3cm.

Přendáme na plech s pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova.

Můžeme z těsta usmažit také vdolky (viz. foto).

Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno