Ingredience: | |
hladká mouka | 500 g |
mléko | 250 ml |
Hera | 1 plátek |
vejce | 1 ks |
čerstvé droždí | 3/4 kostky |
cukr | špetka |
sůl | 2 lžičky |
Jednoduchý recept od babičky. Upečte si tradiční vdolky, které jsou opravdu jednoduché na přípravu. Podávají se například k houbové omáčce, jako příloha.
Mouku prosejeme do mísy, osolíme a vyklepneme vajíčko.
V kastrůlku si zahřejeme mléko s Herou tak, aby se nám Hera rozpustila, a sejmeme ze zdroje tepla. Až bude mléko vlažné, rozdrobíme do něj kvasnice a přidáme špetku cukru. Necháme kvásek vzejít a pak ho přelijeme do mísy. Vypracujeme těsto, mělo by být trochu řidší než na knedlíky, a necháme ho vykynout. Poté těsto přendáme na pomoučenou plochu, vytvoříme buď dva velké kulaté rozpeky nebo malé, jak budeme chtít. Rozpeky by měly být před kynutím placaté o výšce cca 3cm.
Přendáme na plech s pečícím papírem a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova.
Můžeme z těsta usmažit také vdolky (viz. foto).
Velké rozpeky se u nás pečou k houbové omáčce a dušené mrkvi, malé k čočce nebo fazolím.
Podrobné info: