Pažitka
Název:

Růžičková kapusta a masové kuličky v hořčičné omáčce


Růžičková kapusta a masové kuličky v hořčičné omáčce


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso, ideálně lehce prorostlá vepřová plec400 g
očištěná růžičková kapusta400 g
slanina100 g
menší mrkev2 ks
petržel1 ks
česnek1 stroužek
sušený tymián špetka
sůl dle chuti
pepř dle chuti
větší brambory4 ks
máslo2 lžíce
hladká mouka2 lžíce
smetana200 ml
hrubozrnná hořčice3 - 4 lžíce
dijonská hořčice1 lžička
sardelová pasta na špičku lžičky
olej dle potřeby
cukr dle chuti
vinný ocet dle chuti
Postup přípravy:

Tento recept jsem pracovně nazvala Koulela se koulela, a všechny součásti jsem vyladila do elegantních kuliček. Chtěla jsem si vyzkoušet jeden z úkolů z kuchařské soutěže Masterchef a to tzv. Parisienky. No přiznám se že to není tak snadné jak to vypadá, ale snad bych prošla.
Ale zpět k receptu. Růžičková kapusta dokonale ladí se smetanovými omáčkami. V tomto receptu se navíc snoubí snad všechny chutě, kyselost hořčice, sladká mrkev v masových kuličkách a lehká hořkost kapusty. Je to rychlé a jednoduché a přitom nesmírně efektní. Myslím si, že by toto jídlo obstálo i na slavnostní tabuli.... Prostě doporučuji vyzkoušet.

Do mísy nastrouháme na jemném struhadle očištěnou mrkev a petržel. Zeleninu smícháme s masem, česnekem a ochutíme tymiánem, solí a pepřem. Z masové hmoty vypracujte kuličky o stejné velikosti jako růžičky kapusty a lehce opečte na pánvi. Kuličky nemusí být zcela propečené, protože se budou ještě později péct s kapustou, jde jen o to, aby se zatáhly na povrchu. 
Mezitím co se budou opékat masové kuličky si přiveďte k varu osolenou vodu. Ve vodě uvařte kapustičky. Kapusty během varu kontrolujte, netrvá to dlouho cca 7 minut. Kapusta musí být měkká ale přitom se nesmí rozvařit a musí stále držet tvar. 
V dalším hrnci si uvařte brambory nakrájené na kostičky a nebo si s nimi můžete pohrát a vykrájet stejně jako já malé kuličky.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte restovat na rozpálenou pánev. K opečené slanině přidejte okapané a uvařené kapustičky a nechte lehce skaramelizovat, Ke kapustě přidejte masové kuličky a brambory a na mírném plameni pomalu společně opékejte.
Na omáčku si v rendlíku rozehřejte máslo na kterém nechte zezlátnou mouku. Opečenou mouku zalijte studeným mlékem a smetanou a vyšlehejte do hladké omáčky. Pokud máte v omáčce hrudky, tak ji přepasírujte přes jemné sítko. Do hotové bílé omáčky přimíchejte obě hořčice a sardelovou pastu. Dochuťte solí a pepřem a za stálého míchání nechte projít varem. Omáčka by měla být lehce sladkokyselá. Mně osobně stačila sladkost smetany a kyselost hořčice, ale pokud budete chtít chuť zvýraznit tak použijte špetku cukru a pár kapek jemného vinného octa. 
Kapustičky s kuličkami můžete podávat přelité omáčkou a nebo je můžete s omáčkou smíchat na pánvi, tak aby byl obalený každý kousek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno