Pažitka
Název:

Rybí kuličky s mandlemi a tymiánem, lehký bramborový salát se zálivkou


Rybí kuličky s mandlemi a tymiánem, lehký bramborový salát se zálivkou


Ingredience:
Rybí kuličky:
filety bělomasé ryby (treska...)650 g
mandle100 g
vejce3 ks
jáhlová mouka3 lžíce
křupavá kukuřičná strouhanka na obalení
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
voda dle potřeby
bobkový list3 ks
černý pepř4 - 5 kuliček
tymián2 lžičky
Salát:
brambory800 g
sterilované okurky8 ks
červená cibule1 ks
Zálivka:
olivový olej8 lžic
vinný ocet6 lžic
med4 lžíce
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
pažitka nebo 2 jarní cibulky (zelená část) svazeček
Postup přípravy:

Ladíme chutě na Vánoce, takže u nás dnes byla ryba. Zvolila jsem však její trochu netradiční úpravu i podobu a stejně tak to platí i o příloze. Z klasického vánočního jídla jako je bramborový salát a ryba, vnikla odlehčená varianta, která zohledňuje i případné potravinové alergie, má totiž bezlepkovou a bezmléčnou podobu. Ten, kdo žádné zdravotní omezení nemá, si na ni však může také pochutnat.

Nejprve si rybu omyjeme a pak ji dáme do kastrolu a zalijeme vodou, tak aby byla ponořena, ale ne více. Do vody dáme bobkový list, 1 lžičku tymiánu a černý pepř a přivedeme k varu. Přidáme sůl, stáhneme plamen a na mírném ohni vaříme cca 10 minut. Jde o to, aby se ryba trochu povařila a přitom do sebe natáhla chutě koření. Poté rybu vyndáme a necháme zchladnout. 

Mezitím si ve větší míse rozmixujeme mandle najemno. Poté přidáme zchladlou rybu, kterou buď můžeme natrhat rukama, nebo naškrábeme pomocí vidličky. Přidáme lžičku tymiánu, vejce a jáhlovou mouku. Promícháme a pomocí namočených rukou odebíráme ze směsi a tvoříme kuličky o velikosti golfového míčku. Kuličky pak obalíme v křupavé kukuřičné strouhance. Konečnou přípravu pak můžete udělat tak, že kuličky rychle osmažíme na pánvi nebo je upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut (pokud budete dávat do trouby, tak kuličky před pečením pokapejte olivovým olejem a cca v půlce doby pečení otočte a opět pokapejte olejem).

Na salát budeme potřebovat uvařené brambory. Tedy brambory dáme do vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme do změknutí (10 - 15 minut), záleží to na velikosti brambor. Jakmile jsou brambory uvařené, tak je necháme mírně zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Dáme do větší mísy a pak přidáme nakrájené okurky a cibuli na kolečka. 

Přísady na zálivku si nalijeme do misky a pomocí metličky prošleháme. Salát zalijeme zálivkou a nakonec přidáme buď nasekanou pažitku, nebo jarní cibulku. 

Rybí kuličky pak podáváme s lehkým bramborovým salátem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno