Pažitka
Název:

Rybí polévka


Rybí polévka


Ingredience:
Ingredience:
kapří hlava3 ks
menší filet ryby2 ks
mrkev1 ks
petržel1 ks
menší cibule1 ks
celer1/4 bulvy
máslo1 lžíce
hladká mouka1 lžíce
muškátový oříšek špetka
starší rohlík2 ks
čerstvá petželová nať hrstka
Postup přípravy:

Recept ze soutěže Podzim s Whirlpoolem od Otty Pláška. Zkuste jeho tradiční adventní polévku z kapra.

Do většího hrnce si dáme tři kapří hlavy, které předtím zbavíme žáber a velmi dobře propláchneme. Zalijeme 1,5 litrem vody, lehce osolíme, vložíme sáček směsi koření na vývar a necháme jednu hodinu táhnout. 
Poté scedíme a kapří hlavy již dále nepoužijeme. Tři starší rohlíky si nakrájíme na menší kostičky (krutony) a rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem. Pokapeme rozpuštěným máslem a lehce osolíme a opepříme. Takto připravený plech dáme do rozpálené trouby, kde tzv. sušíme lehce do zlatova a křupava. Po opečení přendáme do misky. 
Do hrnce si dáme rozpustit lžíci másla a přidáme nastrouhanou mrkev, celer, petržel, jemně nasekanou cibulku a lehce opečeme. Zaprášíme lžicí hladké mouky a opět lehce zarestujeme. Poté podlijeme rybím vývarem a necháme cca 20 minut zlehka provařit
V průběhu provařování si dáme na malou pánev oříšek másla a vložíme dva malé filety rybího masa (dle chuti), které předtím lehce osolíme a obalíme v hladké mouce. Zprudka opečeme, poté osušíme a nakrájíme na menší kousky, které poté vkládáme před servírováním do středu talíře. 
Na závěr polévku ozdobíme sekanou petrželovou natí, troškou strouhaného muškátového oříšku a jako přílohu podáváme upečené krutony z bílého pečiva.

Doboru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Otto Plášek

    zavřít okno