Pažitka
Název:

Rybí polévka podle prababičky Bedřišky


Rybí polévka podle prababičky Bedřišky


Ingredience:
Ingredience:
rybí hlava1 ks
filet z kapra1 ks
jikry1 hrst
mlíčí1 hrst
velká mrkev2 ks
petržel2 ks
celer1/4 ks
menší cibule1 ks
bobkový list2 ks
nové koření4 kuličky
pepř4 kuličky
muškátový oříšek1 špetka
máslo4 lžíce
hladká mouka3 lžíce
rohlík2 ks
pepř1 špetka
sůl1 špetka
Postup přípravy:

No nic. Rambajs v kuchyni pro dobrou polévku musí být! Už před lety jsem přebrala štafetu od mé prababičky Bedřišky a nyní ji připravuji já. Jakou polévku děláte na štědrý večer vy?

Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru.
Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu.
Sebereme vzniklou pěnu, plamen stlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni.
Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla.
Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry.
Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku.
Hotový vývar scedíme přes jemné síto, schladíme a sebereme tuk, který vyhodíme.
Maso z hlavy a filetu obereme.
Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou.
Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí.
Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle.

Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno