

| Ingredience: | |
| rybí hlava | 1 ks |
| filet z kapra | 1 ks |
| jikry a mlíčí | dle chuti |
| velká mrkev | 2 ks |
| petržel | 2 ks |
| celer | 1/4 ks |
| menší cibule | 1 ks |
| bobkový list | 2 ks |
| nové koření | 4 kuličky |
| pepř | 4 kuličky |
| muškátový oříšek | dle chuti |
| máslo | 4 lžíce |
| hladká mouka | 3 lžíce |
| rohlíky | 2 ks |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
A je to tu...od rána pohádky, koledy a šrumec v kuchyni! Bramborovej salát hotovej, řízky naklepaný, nasolený, pokapaný olejem, odpočívající v lednici! No a vůně rybí polévky s máslovou zeleninou a jíškou už prostoupila taky celej byt! Přesně tak, jak jí dělávala moje prababička z Malý Strany.
Rybí hlavu a filet z kapra opláchneme a dáme do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou: 1 mrkví, petrželí, cibulí a kusem celeru. Přidáme lžíci soli, bobkovej list, nový koření i pepř a přivedeme k varu. Sebereme vzniklou pěnu, plamen ztlumíme a vaříme cca 35-45 minut na mírném ohni. Zbylou zeleninu nastrouháme nahrubo a usmažíme na lžíci másla. Na dalším kousku másla orestujeme pokrájené mlíčí a jikry. Ze zbylého másla a hladké mouky si uděláme světle hnědou jíšku. Hotový vývar scedíme přes jemné síto, zchladíme a sebereme tuk, který vyhodíme. Maso z hlavy a filetu obereme. Pak vývar opět přivedeme k varu, zahustíme jíškou. Necháme provařit cca 15-20 minut a přidáme trochu muškátového oříšku, smaženou zeleninu, obrané rybí maso a na závěr i jikry a mlíčí. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutonkama opraženýma na másle.
Podrobné info: