Pažitka
Název:

Rybízový koláč


Rybízový koláč


Ingredience:
Těsto:
žloutky3 ks
hladká mouka220 g
cukr75 g
máslo130 g
sůl špetka
Tvarohová náplň:
tučný tvaroh250 g
žloutek1 ks
kukuřičný škrob1 lžíce
vanilkový extrakt pár kapek
moučkový cukr2 lžíce
Sníh:
bílky4 ks
cukr krupice180 g
kukuřičný škrob1 lžíce
Na dokončení:
ovocná směs rybíz Hamé2 lžíce
čerstvý rybíz300 g
Postup přípravy:

Tento rybízový koláč má pro mě výjimečnou chuť, chuť dětství. A možná i proto ho tak ráda jím. Možná vás nedostane v myšlenkách zpět do dětství tak jako mě, ale rozhodně vás dostane.

1. Do mísy dáme mouku, cukr, máslo a sůl a zpracujeme n drobenku, nakonec přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto, Práce s těstem  musí být rychlá, aby nám pod rukama nezteplalo. Těsto zabalíme do  potravinové fólie a dáme cca na hodinu do lednice.

2. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň tím, že smícháme tvaroh, žloutek, škrob, vanilkový extrakt a moučkový cukr. 

3. Těsto vyndáme z lednice, vyválíme podle velikosti koláčové formy, přendáme ho do ní a válečkem zarovnáme okraje. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 15 minut vychladit. Po uplynutí doby ho pečeme na 180 stupňů 20 minut.

4. Mezitím si v robotu ušleháme bílky, do kterých postupně přidáváme cukr. Hotový sníh musí být tuhý a lesklý. Nakonec přidáme kukuřičný škrob. 

5. Těsto vyndáme z trouby, necháme chvilku vychladnout a potřeme ovocnou směsí rybíz a tvarohovou náplní. Tu posypeme čerstvým rybízem a vrch koláče ozdobíme hotovým sněhem. Celý koláč poté pečeme ještě na 150 stupňů 35 - 40 minut.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno