Ingredience: | |
střední cibule | 1/2 ks |
mrkev | 1 ks |
menší petržel | 1 ks |
pórek | 40 - 50 g |
česnek | 1 stroužek |
drcený kmín | 1/2 lžičky |
české ghíčko | 1 lžíce |
droždí | 2 kostky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
bobkový list | 1 ks |
nové koření | 2 kuličky |
voda | cca 1 l |
Knedlíčky: | |
máslo | 1/2 lžíce |
droždí | 3 kostky |
česnek | 2 stroužky |
vejce | 1 ks |
hrubá mouka | 3 lžíce |
strouhanka | 3 lžíce |
majoránka | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Jak syn, tak já, milujeme chuť droždí. Syn navíc miluje vše, co jen zavání knedlíčky a knedlíky. Protože je syn momentálně nemocný, chtěla jsem uvařit něco zdravého a chutného, kde je také hodně tekutin. Rozhodla jsem se tedy pro dvojitou drožďovou bombu - polévku plnou knedlíčků. Původně měla vyjít na 4 porce, tedy i na další den, ale už zmizela (smích).
Do rozpáleného hrnce dáme lžíci ghí a na něm zprudka zpěníme najemno nastrouhanou mrkev a petržel, po chvíli přidáme cibuli nakrájenou na drobno, vše necháme chvíli zaprahnout, přidáme nakrájený pórek, utřený česnek a kmín, opět necháme chvíli zarestovat, sůl, pepř, rozdrobíme droždí a necháme ho rozpustit, zalijeme vodou. Přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme 5 - 10 minut.
Knedlíčky
Na másle necháme zarůžovět droždí. Jakmile začne houstnout, vypneme a necháme vychladnout. Poté přimícháme zbytek ingrediencí, až se vytvoří hustší těsto. Z něj pak vlhkýma rukama tvarujeme kuličky, které necháme provařit v polévce cca 2 minuty.
Podrobné info: