

| Ingredience: | |
| větší cibule | 1 ks |
| česnek | 2 stroužky |
| zelenina nakrájená na kostičky | 2 - 3 hrsti |
| krájená rajčata | 1 plechovka |
| rajčatový protlak | 2 lžíce |
| bílé fazole | 1/2 plechovky |
| těstoviny vhodné do polévky | 3 lžíce |
| vývar nebo voda | cca 1 l |
| bazalkové pesto na každou porci | 1 lžička |
| strouhaný parmazán na každou porci | 1 lžíce |
| olej | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| provensálské koření | 1 lžíce |
| cukr (možno vynechat) | 1 lžíce |
Je to polévka co dům dal, kterou vařím poměrně často, když není čas a lednice i přilehlé prostory zejí prázdnotou. Je vhodná i pro děti (což ostatně za poslední rok skoro všechno, co tvořím) a je šance, že do ní nenápadně schováte i zeleninu, kterou váš potomek (nebo i vy) běžně odmítá, protože v tom množství se jednoduše ztratí. S tím teda my problém nemáme, my spíš musíme jídlo schovávat před potomkem.
Cibuli nakrájejte na větší kostky (1×1 cm) a nechte na oleji zesklovatět a změknout. Pak přisypte zeleninu a opékejte spolu s cibulí, dokud nezačne chystat barvu do zlatova. Přidejte utřený česnek a rajčatový protlak a rychle promíchejte, aby se česnek nespálil. Zalijte rajčaty a vývarem, osolte, opepřete, můžete lehce osladit a přisypte i provensálské koření. Nechte 10-15 minut provařit a mezitím si v jiném hrnečku uvařte těstoviny. Až polévka trochu zhoustne, nechte v ní prohřát fazole a slité těstoviny. Nandejte na talíř/do misky a ozdobte každou porci lžičkou bazalkového pesta a lžící parmezánu. Dobrou chuť!
Podrobné info: