Pažitka
Název:

Rýžový dezert Calasparra s Tahini, karobem a řasou wakame


Rýžový dezert Calasparra s Tahini, karobem a řasou wakame


Ingredience:
Ingredience:
rýže Calasparra50 g
řasa wakame velikost poštovní známky
světlé tahini1 a 1/2 lžičky
mandlové mléko200 ml
karob3 lžíce
datlový sirup1 lžičk
Vivani hot chocolate vegan strouhaná čokoláda dle chuti
sůl špetka
Postup přípravy:

Calasparra je název vesnice na jihu Španělska, stejně jako chráněné označení kulatozrnné rýže (Oryza sativa) v této oblasti vypěstované. Podle některých makrobiotických a výživových odborníků je tato rýže hodnocena jako jedna z nejlepších. Je pěstovaná v oblasti s malou hustotou osídlení a přírodou nezatíženou průmyslem. Jednou z několika příčin vynikající kvality rýže je voda z horských pramenů, kterými je rýže zavlažována. I po delším vaření zachovává tvar, strukturu a především se nelepí.

Kdo chce jít hlouběji, tak v rýži najde dostatek železa, vitamin E, vitaminy skupiny B. Je také velkým zdrojem polysacharidů a aminokyselin.

Řasu dáme vařit společně s rýží. Uvařenou rýži Calasparra rozmixujeme s mandlovým mlékem a tahini. Oddělíme si část světlé směsi a do druhé části přidáme karob a čajovou lžičku datlového sirupu, krém zhoustne, kdo chce, může ještě naředit a mandlovým mlékem, já jej přidala a znovu pomixovala. Do pohárků dáme světlý krém a druhou vrstvu tmavého a završíme opět slabší vrstvou světlého krému, který posypeme strouhanou čokoládou.

Calasparra - celozrnná bio rýže velmi vysoké kvality. Příprava v tlakovém hrnci v poměru vody 1:1,5 -2 díly vody. Vaříme se špetkou soli nebo řasou kombu či wakame. Doba vaření 45-50 minut. Při použití hrnce se silným dnem, poměr rýže a vody 1:2 - 1:2,5 dílu. Jedná se o kulatozrnnou rýži je sladká tudíž není třeba příliš přislazovat.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno