Pažitka
Název:

Sacher dort


Sacher dort


Ingredience:
Ingredience na korpus:
hořká čokoláda 50%150 g
velká vejce6 ks
moučkový cukr150 g
vanilkový cukr1 sáček
změklé máslo + na vymazání150 g
hladká mouka150 g
kypřící prášek1 lžička
holandské kakao30 g
meruňková marmeláda200 g
ušlehaná smetana 33%1 kelímek
Na polevu:
hořká čokoláda 50%200 g
smetana 33%1/2 kelímku
Postup přípravy:

Milovníci sachru, už ho nemusíte vyhlížet ve vitrínách cukráren, ale udělat si svůj a domácí.

V míse ušleháme 2 vejce a 4 žloutky do pěny. Postupně vmícháme polovinu cukru a vanilkový cukr, změklé máslo a nakonec tekutou čokoládu - nesmí být horká.
Do jiné mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a kakao. Po částech vmícháme do čokoládové směsi. Ušleháme hladkou hmotu.
Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme pevný sníh a zlehka ho vmícháme do těsta.
Troubu zahřejeme na 180 st. Dortovou formu o průměru 22 - 26 cm vymažeme máslem a nalijeme těsto a urovnáme. Pečeme asi 35-45 minut. Nutno vyzkoušet špejlí, aby byl upečený prostředek.
Necháme vychladnout a pak korpus překrojíme dlouhým nožem a spodní díl potřeme marmeládou. Přiklopíme druhým dílem korpusu a potřeme marmeládou povrch i boky.
Čokoládu na polevu rozpustíme i se smetanou ve vodní lázni a umícháme dohladka.
Polijeme dort postavený na mřížce a polevu rozetřeme na povrchu i po stranách.
Necháme ztuhnout v lednici a před podáváním vyndáme alespoň hodinu předem.
Podáváme se šlehačkou umístěnou na talířku vedle dortu.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno