Pažitka
Název:

Sádlové koláčky


Sádlové koláčky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka300 g
sádlo250 g
cukr moučka200 g
kakao hrstka
skořice hrstka
Postup přípravy:

Většinou se neumím držet receptu. To už jsem si zvykla. Jedinou výjimkou je vaření a pečení z babiččiny kuchařky, kde se ho držím zuby nehty. Zkrátka proto, že mě zajímá, jak tyhle staré dobré recepty fungují. 

Ze všech surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici. Druhý den z něho tvarujeme malé kuličky, které na plechu jemně zmáčkneme a uprostřed tvoříme malé důlky (třeba obrácenou vařečkou). Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů dorůžova.* Po vychladnutí plníme důlky pikantní marmeládou, kterou necháme do druhého dne zaschnout. 
Pokud chcete do koláčků použít kakao, doporučuji oddělit si těsto na dva tři koláčky světlé, změřit si čas při pečení do zrůžovění a použít ho i na kakaové (nejjednodušší a navíc efektní je upéct ho půl napůl. Nezapomeňte, že čím více kakaa použijete, tím spíš budou mít koláčky tendenci se připalovat.

Sádlové koláčky je třeba péct rychleji na prudší teplotu, aby se neroztekly. S těstem se bude pracovat nejlépe, pokud bude ještě studené a před samotným pečením je dobré dát plech s vytvarovanými koláčky na půl hodiny do chladu, aby šlo těsto studené i do rozpálené trouby.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno