

| Zeleninový vývar: | |
| mrkev | 1 ks |
| petržel | 1 ks |
| pórek | kousek |
| cibule | 1/2 ks |
| libeček nebo zelená petrželka | dle chuti |
| bobkový list | 1 ks |
| nové koření | 2 kuličky |
| pepř | 4 kuličky |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| České Ghíčko | 1/2 lžíce |
| Rizotto: | |
| zeleninový vývar | cca 1 l |
| kulatozrnná rýže na rizotto (arborio, carnaroli) | 330 g |
| České Ghíčko | 1 lžíce |
| suché bílé víno | 1 dcl |
| střední cibule | 1 ks |
| šafrán v prášku | 1 balíček (0,3 g) |
| šafrán | pár pestíků |
| parmazán | 50 g |
| máslo | 2 lžíce |
Tak se mi do rukou dostal šafrán. Už jsem ho kdysi zkoušela dát do nějakého jídla, ale s nevalným úspěchem. Až nedávno jsem zjistila, že jsem ho prostě použila špatně. Tak když jsem se ho tentokrát odhodlala použít podruhé, rozhodla jsem se vsadit na jistotu a klasiku, tedy rizotto. Doma se ujalo i přes manželův dlouhodobý odpor k českým verzím suché rýže zvané "rizoto". Dítě ho dostalo na hlídání k babičce a protože ho prý nechtělo, snědla ho babička místo něj a prý si náramně pochutnala.
Šafránové rizotto se dá jíst třeba s porcí ryby či nějakého masa, ale dá se také pojmout jako vegetariánský oběd - v tom případě jsem rozhodně nešetřila sýrem.
Vývar:
Nejdříve si dáme vařit vývar. Je možné jen naházet suroviny do hrnce a táhnout. Já ale raději zeleninu opékám, uvolní se z ní pak lepší chuť. Takže jsem vývar připravovala tak, že jsem si oloupala a nastrouhala najemno mrkev a petržel, oloupanou cibuli jsem si pokrájela nadrobno, pórek na kolečka, rozpálila jsem si hrnec, do něj půl lžíce ghí a na to hodit zeleninu a cibuli. Chvíli necháme zarestovat, osolíme a opepříme, hodíme kuličky koření a bobkový list, opět chvíli zarestujeme (stačí pár sekund) a poté zalijeme vodou. Přidáme libeček (nebo petrželku) a necháme táhnout aspoň půl hodiny.
Rizotto:
V rozpáleném hrnci rozpustíme ghí a dáme na něj restovat najemno nakrájenou cibuli. Až je cibulka do sklovata, nasypeme do hrnce rýži (kterou neproplachujeme) a necháme zarestovat, aby se v ryži zatáhl škrob. Podlijeme vínem a necháme odpařit tekutinu. Poté postupně po troškách přidáváme vývar a mícháme, když se vývar vsákne do rýže přidáme další a takto postup opakujeme, dokud není rýže na zkus. Odhadem to zabere cca 10 minut. Mezitím si rozmícháme šafránový prášek v troše vlažné vody a vmícháme do rýže. Nakonec přidáme ještě snítky šafránu, promícháme, odstavíme z ohně a vmícháme máslo a polovinu parmezánu. Druhou polovinou dozdobíme jednotlivé porce.