Pažitka
Název:

Šafránové rizotto


Šafránové rizotto


Ingredience:
Zeleninový vývar:
mrkev1 ks
petržel1 ks
pórek kousek
cibule1/2 ks
libeček nebo zelená petrželka dle chuti
bobkový list1 ks
nové koření2 kuličky
pepř4 kuličky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
České Ghíčko1/2 lžíce
Rizotto:
zeleninový vývarcca 1 l
kulatozrnná rýže na rizotto (arborio, carnaroli)330 g
České Ghíčko1 lžíce
suché bílé víno1 dcl
střední cibule1 ks
šafrán v prášku1 balíček (0,3 g)
šafrán pár pestíků
parmazán50 g
máslo2 lžíce
Postup přípravy:

Tak se mi do rukou dostal šafrán. Už jsem ho kdysi zkoušela dát do nějakého jídla, ale s nevalným úspěchem. Až nedávno jsem zjistila, že jsem ho prostě použila špatně. Tak když jsem se ho tentokrát odhodlala použít podruhé, rozhodla jsem se vsadit na jistotu a klasiku, tedy rizotto. Doma se ujalo i přes manželův dlouhodobý odpor k českým verzím suché rýže zvané "rizoto". Dítě ho dostalo na hlídání k babičce a protože ho prý nechtělo, snědla ho babička místo něj a prý si náramně pochutnala.
Šafránové rizotto se dá jíst třeba s porcí ryby či nějakého masa, ale dá se také pojmout jako vegetariánský oběd - v tom případě jsem rozhodně nešetřila sýrem.

Vývar: 
Nejdříve si dáme vařit vývar. Je možné jen naházet suroviny do hrnce a táhnout. Já ale raději zeleninu opékám, uvolní se z ní pak lepší chuť. Takže jsem vývar připravovala tak, že jsem si oloupala a nastrouhala najemno mrkev a petržel, oloupanou cibuli jsem si pokrájela nadrobno, pórek na kolečka, rozpálila jsem si hrnec, do něj půl lžíce ghí a na to hodit zeleninu a cibuli. Chvíli necháme zarestovat, osolíme a opepříme, hodíme kuličky koření a bobkový list, opět chvíli zarestujeme (stačí pár sekund) a poté zalijeme vodou. Přidáme libeček (nebo petrželku) a necháme táhnout aspoň půl hodiny.

Rizotto:
V rozpáleném hrnci rozpustíme ghí a dáme na něj restovat najemno nakrájenou cibuli. Až je cibulka do sklovata, nasypeme do hrnce rýži (kterou neproplachujeme) a necháme zarestovat, aby se v ryži zatáhl škrob. Podlijeme vínem a necháme odpařit tekutinu. Poté postupně po troškách přidáváme vývar a mícháme, když se vývar vsákne do rýže přidáme další a takto postup opakujeme, dokud není rýže na zkus. Odhadem to zabere cca 10 minut. Mezitím si rozmícháme šafránový prášek v troše vlažné vody a vmícháme do rýže. Nakonec přidáme ještě snítky šafránu, promícháme, odstavíme z ohně a vmícháme máslo a polovinu parmezánu. Druhou polovinou dozdobíme jednotlivé porce.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno