Pažitka
Název:

Salát s pečenou dýni a kozí fetou

bezlepkový recept


Salát s pečenou dýni a kozí fetou


Ingredience:
Ingredience:
Hokkaido dýně nakrájená na měsíčky1/2 ks
sůl dle chuti
olej2 - 3 lžíce
česnek4 stroužky
zelený salát6 listů
červená čekanka (endivie)6 listů
kozí feta120 g
dýňová semínka2 lžíce
lístky petržele2 lžíce
Postup přípravy:

Receptů na salát s pečenou dýní jste viděli desítky. A tenhle se ničím neliší, protože je prostě strašně jednoduchý a rychlý. A není na něm dokonce nic speciálního. A proč jej sem tedy dávám? Abych vás motivovala, že dýně je zdravá, má spoustu léčivých účinků a že je zase na čase ji vytáhnout a využít. V tomto případě ji zkombinujeme s česnekem, který už naši předci využívali jako přírodní antibiotikum a podporu imunity, což se nám i na podzim a v zimě hodí.  Kombinace čerstvé a pečené zeleniny je navíc velmi chutná. Pokud tolerujete kozí sýry, pak můžete vyzkoušet nějaký čerstvý sýr. A skvělé je, že když pokaždé zkusíte třeba jiný olej a pokaždé zkusíte jiný sýr, dostanete úplně jinou chuť. Osobně si myslím, že chuť pečené dýně se špetkou soli a kapkou oleje je jedna z nejlepších pochoutek, co můžeme rychle vytvořit.

Určitě bych na vás apelovala, pokud máte na okně bylinky nebo poblíž obchod, kde je zakoupíte, tak se nebojte je využít ani přes zimu. Lidé se často diví, že v létě tolerují více potravin než v zimě, ale ten důvod se sám nabízí. V létě máme více čerstvého ovoce, zeleniny i bylinek, které mají stabilizační účinky na naše žírné buňky, navíc vyšší příjem vlákniny a některých přírodních látek zase zajišťuje lépe fungující střevo. Je tedy možné, že přes zimu člověk poleví v tom, aby tělo vybavil dostatkem živin, a tím pádem se mohou zhoršit i jeho reakce. Hold to naše tělo potřebuje pořád něco dobrého, aby mohlo fungovat, na to nezapomínejte. Vím, že spousta lidí tvrdí, že bychom měli jíst pouze sezóně, to co zrovna roste, ale je dobré si uvědomit, že přece jen naše aktivní životy, znečištění prostředí i horší kvalita potravin prostě vedou k tomu, že máme i vyšší nároky na výživu (co se týče mikronutrientů) a je tedy potřeba se řídit podle toho, co našemu tělu chybí. V tomto případě se nemusíte ani bát část salátu nahradit čerstvou kapustou, kadeřávkem či třeba zelím, které teď najdeme na trzích.

Dýni omyjeme, nakrájíme na tenčí měsíčky, poklademe na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme sůl, olej a nadrcený česnek a směs rovnoměrně natřeme na připravenou dýni. Pečeme při 200°C cca 25 - 30 minut, podle velikosti dýně, aby změkla a česnek se trochu upekl.

Mezitím salát omyjeme a natrháme na menší kousky. Po upečení na něj položíme kousky dýně, posypeme fetou (stačí drtit v ruce), dýňovým semínkem a petrželkou. Ihned podáváme. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno