

| Ingredience: | |
| černá čočka | 1 šálek | 
| jablečný ocet | 2 lžíce | 
| ghí - vegani použijí rostlinný olej | 1 lžička | 
| velká červená cibule | 1 ks | 
| česnek | 2 stroužky | 
| velká dlouhá chilli paprička | 1/2 ks | 
| menší brokolice | 1 ks | 
| menší žampiony | 8 ks | 
| tymián | dle chuti | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | špetka | 
| pražená slunečnicová semínka | dle chuti | 
Kdo říká, že čočka je nudná surovina, která se dá jíst jen s párkem a vajíčkem?!! Vyzkoušejte černou čočku, která má mnohem pevnější strukturu a je právě proto vynikající pro přípravu salátů! Ve spojení s chilli, česnekem a červenou cibulí je naprosto dokonalá. Pokud salát navíc doplníte o grilované žampiony a brokolici, získáte výživné a lahodné hlavní jídlo. Salát se také skvěle hodí jako příloha,...naservírujte ho do velké mísy při hostině pro vaše přátelé a sami uvidíte, jak rychle bude mizet!! PS: skvěle chutná i studený.
Čočku uvaříme tzv. na skus v mírně osolené vodě společně s jablečným octem. 
 Zatímco se vaří čočka, rozebereme brokolici na menší růžičky a krátce je povaříme. Ihned po uvaření je zchladíme studenou vodou, abychom zastavili var a zachovali tak jasně zelenou barvu. 
 Jako poslední budeme potřebovat větší pánev, na které rozehřejeme ghí. na jednu polovinu pánve poklademe čtvrtky žampionů, posypeme bylinkami a necháme opékat. Druhou polovinu pánve využijeme k orestování cibule, kterou jsme nejprve rozkrojili na půl a následně na silnější plátky, spolu s česnekem a posekanou chilli papričkou. V momentě, kdy je cibule měkká a česnek se rozvoní, vmícháme tuto směs do uvařené čočky. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s růžičkami vařené brokolice, opečenými žampiony a praženými slunečnicovými semínky. Dobrou chuť.