Pažitka
Název:

Salát z černé čočky s grilovanými žampiony a brokolicí

vegetariánský recept


Salát z černé čočky s grilovanými žampiony a brokolicí


Ingredience:
Ingredience:
černá čočka1 šálek
jablečný ocet2 lžíce
ghí - vegani použijí rostlinný olej1 lžička
velká červená cibule1 ks
česnek2 stroužky
velká dlouhá chilli paprička1/2 ks
menší brokolice1 ks
menší žampiony8 ks
tymián dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
pražená slunečnicová semínka dle chuti
Postup přípravy:

Kdo říká, že čočka je nudná surovina, která se dá jíst jen s párkem a vajíčkem?!! Vyzkoušejte černou čočku, která má mnohem pevnější strukturu a je právě proto vynikající pro přípravu salátů! Ve spojení s chilli, česnekem a červenou cibulí je naprosto dokonalá. Pokud salát navíc doplníte o grilované žampiony a brokolici, získáte výživné a lahodné hlavní jídlo. Salát se také skvěle hodí jako příloha,...naservírujte ho do velké mísy při hostině pro vaše přátelé a sami uvidíte, jak rychle bude mizet!! PS: skvěle chutná i studený.

Čočku uvaříme tzv. na skus v mírně osolené vodě společně s jablečným octem. 
Zatímco se vaří čočka, rozebereme brokolici na menší růžičky a krátce je povaříme. Ihned po uvaření je zchladíme studenou vodou, abychom zastavili var a zachovali tak jasně zelenou barvu. 
Jako poslední budeme potřebovat větší pánev, na které rozehřejeme ghí. na jednu polovinu pánve poklademe čtvrtky žampionů, posypeme bylinkami a necháme opékat. Druhou polovinu pánve využijeme k orestování cibule, kterou jsme nejprve rozkrojili na půl a následně na silnější plátky, spolu s česnekem a posekanou chilli papričkou. V momentě, kdy je cibule měkká a česnek se rozvoní, vmícháme tuto směs do uvařené čočky. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s růžičkami vařené brokolice, opečenými žampiony a praženými slunečnicovými semínky. Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno