

| Ingredience: | |
| oloupaná a uvařená červená řepa | 4 ks | 
| čerstvý kozí sýr | 1 porce | 
| rukola | 2 hrsti | 
| piniové oříšky | 4 lžíce | 
| Marináda: | |
| olivový olej | 1 dcl | 
| luční med (použila jsem tymiánový) | 2 lžíce | 
| světlá sojová omáčka | 2 lžíce | 
| červený vinný ocet | 1 dcl | 
| pomeranč - šťáva z něj | 1 ks | 
| čerstvý tymián | svazek | 
| třtinový cukr | dle chuti | 
| pepř | dle chuti | 
| sůl | dle chuti | 
Tento salát měl vystihovat Francii v menu odrážejícím 100 let života válečné veteránky Luisy Matlové. Přátelé a známí mě od tohoto jídla nenápadně odrazovali, přece jenom červená řepa nemá v českých krajích příliš dobrou reputaci a kozí sýr taky ne. Dovedete si tedy představit, jakou satisfakcí byly pro mě prázdné talíře strávníků a nadšená debata na téma Můj salát versus řepa ze školní jídelny. Pánové z české televize dokonce přestali natáčet a s blaženými výkřiky se podělili o zbytky řepy v míse. Proto se ji nebojte, a s klidem ji předložte i tchýni při příležitosti nedělní návštěvy.
V míse smíchejte všechny tekuté ingredience na marinádu, podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým černým pepřem, eventuálně doslaďte cukrem a přidejte lístky tymiánu. Do marinády nastrouhejte na tenké plátky vařenou červenou řepu. V uzavřené nádobě nechte v lednici minimálně 12 hodin marinovat. 
 Na suché pánvi lehce opečte piniové oříšky. Nejsou sice nejlevnější, ale váš salát vynesou o několik kulinářských pater vzhůru. Na velký talíř rozložte plátky okapané řepy, poklaďte lístky rukoly, posypte rozdrobeným kozím sýrem a čerstvě opraženými piniovými oříšky. Lehce zakápněte olivovým olejem.
K salátu můžete podávat bagetku nebo bílý toust rozpečený s bylinkovým máslem.
Podrobné info: