Pažitka
Název:

Salát z marinované červené řepy

vegetariánský recept


Salát z marinované červené řepy


Ingredience:
Ingredience:
oloupaná a uvařená červená řepa4 ks
čerstvý kozí sýr1 porce
rukola2 hrsti
piniové oříšky4 lžíce
Marináda:
olivový olej1 dcl
luční med (použila jsem tymiánový)2 lžíce
světlá sojová omáčka2 lžíce
červený vinný ocet1 dcl
pomeranč - šťáva z něj1 ks
čerstvý tymián svazek
třtinový cukr dle chuti
pepř dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tento salát měl vystihovat Francii v menu odrážejícím 100 let života válečné veteránky Luisy Matlové. Přátelé a známí mě od tohoto jídla nenápadně odrazovali, přece jenom červená řepa nemá v českých krajích příliš dobrou reputaci a kozí sýr taky ne. Dovedete si tedy představit, jakou satisfakcí byly pro mě prázdné talíře strávníků a nadšená debata na téma Můj salát versus řepa ze školní jídelny. Pánové z české televize dokonce přestali natáčet a s blaženými výkřiky se podělili o zbytky řepy v míse. Proto se ji nebojte, a s klidem ji předložte i tchýni při příležitosti nedělní návštěvy.

V míse smíchejte všechny tekuté ingredience na marinádu, podle chuti dosolte, opepřete čerstvě mletým černým pepřem, eventuálně doslaďte cukrem a přidejte lístky tymiánu. Do marinády nastrouhejte na tenké plátky vařenou červenou řepu. V uzavřené nádobě nechte v lednici minimálně 12 hodin marinovat. 
Na suché pánvi lehce opečte piniové oříšky. Nejsou sice nejlevnější, ale váš salát vynesou o několik kulinářských pater vzhůru. Na velký talíř rozložte plátky okapané řepy, poklaďte lístky rukoly, posypte rozdrobeným kozím sýrem a čerstvě opraženými piniovými oříšky. Lehce zakápněte olivovým olejem.

K salátu můžete podávat bagetku nebo bílý toust rozpečený s bylinkovým máslem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno