Pažitka
Název:

Salát z pečené dýně s fazolovými klíčky a kroupami


Salát z pečené dýně s fazolovými klíčky a kroupami


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokkaido1 kg
fazolové klíčky300 g
neuvařené kroupy80 - 100 g
salátová směs (hrachové výhonky, mangold, hlávkový salát)80 g
olivový olej trochu
olej z lískových oříšků trochu
ocet balsamico dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Máte rádi kroupy? Já k nim měla opravdu velkou nedůvěru, představa kroupové polévky k obědu mi vždycky naháněla husí kůži. Minulý týden jsem se ale překonala a vymyslela recept, který obsahuje právě tuto surovinu! A musím se přiznat, změnila jsem na ni názor. Dále jsem se rozhodla zužitkovat dýni (konkrétně odrůdu Hokkaido) a fazolové klíčky. Vzniklý salát byl relativně sytý a osobně mi nejvíc chutnal "vlažný". Uvidíte sami!

První jsou na řadě kroupy. Několikrát je properte, přesypte do hrnce, zalijte čistou vodou a nechte asi 30 minut odležet. Mezitím si připravte dýni.

Omyjte ji, vydlabejte semínka a nakrájejte na malé kostky. Já jsem ji navíc oloupala, ale to jen kvůli tomu, že se mi slupka moc nezdála. U této dýně to totiž není nutné, při pečení všechny kousky změknou; slupka neslupka. Kostky vyložte na plech, pokapejte olivovým olejem a okořeňte. Plech vložte do rozpálené trouby (na cca 170 °C) a pečte asi 20 minut; dokud nebude dýně akorát měkká. 
 
Hrnec s namočenými kroupami přeneste na plotnu, vodu osolte a vařte asi 25 minut doměkka. Až budete mít obě ingredience uvařené, připravte si velkou pánev. Po dobu 3 minut na ní restujte fazolové klíčky; podlijte je trochou oleje z lískových oříšků (dodají klíčkům zajímavé aroma). 

Uvařenou dýni, kroupy a klíčky smíchejte na pánvi s natrhanými listy salátů (raději vše dělejte po částech, aby se ingredience dobře promíchaly).

Hotový salát dochuťte solí, pepřem a přidejte pár kapek octa balsamico.
Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno