Pažitka
Název:

Sametová polévka z tuřínu


Sametová polévka z tuřínu


Ingredience:
Ingredience:
větší brambory2 ks
tuřín1 bulva
cibule1 ks
česnek2 stroužky
sladká nebo kysaná smetana4 lžíce
mražený hrášek dle potřeby
Postup přípravy:

Tuřín je další stará, zapomenutá zelenina, která se po dlouhé roky používala spíš jako krmivo pro dobytek. Má široké využití, dá se péct, nebo ušlehat na pyré. Chuť má jemně štiplavou, trochu jako mladý kedluben A o tom, že nejsem sama, kdo opětovně objevil kouzlo tuřínu svědčí i fakt, že letos na jaře byly jeho semínka v každém zahradnictví beznadějně vyprodány. 

Veškerou zeleninu kromě hrášku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu orestujeme na olivovém oleji. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Uvařenou polévku rozmixujeme dohladka a přimícháme smetanu dle chuti. Pro starší děti a dospělé přidáme hrášek, osolíme a opepříme, vhodný je i muškátový oříšek.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno