Pažitka
Název:

Samosa - indická plněná taštička


Samosa - indická plněná taštička


Ingredience:
Těsto (10 ks):
hladká mouka1 hrnek
olej2,5 lžíce
sůl1 lžička
vodacca 1/2 hrnku
Náplň:
brambora uvařená ve slupce1 ks
šalotka nebo malá cibule1 ks
mražený hrášek hrst
česnek1 větší stroužek
nastrouhaný zázvor1 lžička
chilli paprička nebo drcené chilli dle chuti
zelený koriandr dle chuti
garam masala špetka
římský kmín špetka
kurkuma špetka
hnědé hořčičné semínko špetka
olej dle potřeby
sůl dle chuti
Rajta:
bílý jogurt dle potřeby
salátová okurka dle potřeby
česnek dle chuti
máta, koriandr dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Samosy jsou smažené indické plněné taštičky. Většinou se plní směsí brambor a zeleného hrášku, která je ochucena kořením, zázvorem a česnekem. Podávají se buď s rájtou nebo pikantním chutney. Jejich výroba je velmi jednoduchá. Dám vám sem odkaz na video, v němž uvidíte, jak z těsta vytvořit kornoutek, který se posléze plní a lehce uzavře. Žádná věda. Pokud byste můj popis postupu nepochopili, video zde.

Nejprve připravte těsto, které bude půl hodiny, během přípravy náplně, odpočívat při pokojové teplotě. Do misky vsypte prosátou mouku, sůl a přilijte olej. Důkladně mouku s olejem promíchejte. Postupně, ne najednou, přilévejte vodu. Vypracujte těsto, které by mělo být tužší, nikoliv lepivé nebo příliš vláčné. Přibližně jako těsto na domácí těstoviny. Zabalte do folie a nechte odpočívat.

Na pánvi s olejem orestujte cibuli, přidejte zázvor a koření a nechte chvilku rozvonět. Pak vmíchejte česnek a vidličkou dobře rozmačkaný brambor. V této chvíli dejte i posekanou chilli papričku a osolte. Brambory míchejte a opékejte cca 3 minuty a poté vsypte hrášek. Opékejte ještě asi dalších 5 minut, případně dochuťte. Směs nechte vychladnout.

Těsto ještě jednou propracujte a rozdělte ho na 5 částí. Z každé vytvořte kuličku. Každou kuličku důkladně vyválejte na placku o průměru cca 15 cm a síle 3 mm. Překrojte napůl. Vezměte si k ruce mističku s vodou. Rovný řez potřete prstem trochou vody a cípy přeložte kousek přes sebe. (viz. video výše) Zlehka přimáčkněte a vznikne vám kornoutek. Jednou rukou ho držte v dlani a druhou plňte směsí, pomůže vám dobře kávová lžička. Směs vtlačte od špičky asi do 3/4 kornoutku, okraje opět navlhčete vodou a přitlačte k sobě. A je hotovo.

Teď už zbývá samosy jen osmažit. Smažte pozvolna dozlatova v dostatečné vrstvě oleje. Pokud budete smažit příliš rychle a zprudka, budou se na nich tvořit bubliny a to je nežádoucí. Samosy nechte okapat od přebytečného tuku na papírové utěrce. Podávejte s rájtou.

Na rájtu nastrouhejte nahrubo kus okurky bez vodnatého středu, vmíchejte do bílého jogurtu, přidejte prolisovaný stroužek česneku, osolte. Nakonec přidejte posekanou mátu a případně i koriandr.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno