Název:Samosa
vegetariánský recept
Ingredience:
Těsto: |
hladká mouka | 400 g |
olej | 4 lžíce |
vlažná voda | cca 200 ml |
sůl | špetka |
drcený římský kmín | 1/2 lžičky |
Náplň: |
vařené brambory | 500 g |
Ghí | 1 lžíce |
cibule | 1/2 ks |
mražený hrášek | 1 hrnek |
česnek | 2 stroužky |
čerstvý zázvor | 2 cm |
kurkuma | 1/2 lžičky |
mletý koriandr | 1/2 lžičky |
Garam Masala | 1/2 lžičky |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Dip: |
bílý jogurt | dle potřeby |
česnek | dle chuti |
čerstvý koriandr | dle chuti |
Postup přípravy:Dnes opravdu bez masa. Sice je teprve středa a do pátku daleko, ale nějak nebylo na maso chuť.
Miluju indická vegetariánská jídla.
Udělala jsem tedy tradiční SAMOSA plněné bramborami, hráškem a celé je to doplněné voňavým kořením.
Protože to budou jíst i děti, tak jsem ostré vynechala. Kdo by ale chtěl, tak si může nabídnout ostré hruškové chutney, a nebo dip z jogurtu, česneku a koriandru.
Nejprve si připrav těsto, které je třeba nechat odležet.
Všechny suché suroviny promíchejte v míse. Přidejte olej a dobře zapracujte prsty. Poté po částech přilívejte vodu. Zpracujte ve vláčné těsto, dejte do sáčku a nechte dvě hodiny na lince odležet.
Mezi tím si připravte náplň.
Na pánvi rozehřejte
ghí a orestujte nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a zázvor.
Přidejte i hrášek a pomačkané studené předem uvařené brambory.
Nasypte koření a pár minut na pánvi opékejte.
Odležené těsto rozdělte na 12 kousků o velikosti pinpongového míčku a přikryjte, aby neoschlo.
rozválejte na tenko do průměru 15 - 18 cm a kolečko rozpulte,
přeložte do tvaru trojúhelníku ...
spojte oba konce ...
utvořte kornoutek a pořádně naplňte. Vejdou se dvě polévkové lžíce.
Pak prsty stiskněte a vytvoříte tak taštičku ve tvaru trojúhelníku.
Rozehřejte olej na smažení (150°C) a ve vyšší vrstvě
smažte dozlatova.
K samosa můžete podávat nejrůznější chutney a nebo jogurtové dipy třeba s česnekem a koriandrem.
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min
Autor:
zavřít okno