Pažitka
Název:

Samosa

vegetariánský recept


Samosa


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka400 g
olej4 lžíce
vlažná vodacca 200 ml
sůl špetka
drcený římský kmín1/2 lžičky
Náplň:
vařené brambory500 g
Ghí1 lžíce
cibule1/2 ks
mražený hrášek1 hrnek
česnek2 stroužky
čerstvý zázvor2 cm
kurkuma1/2 lžičky
mletý koriandr1/2 lžičky
Garam Masala1/2 lžičky
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Dip:
bílý jogurt dle potřeby
česnek dle chuti
čerstvý koriandr dle chuti
Postup přípravy:

Dnes opravdu bez masa. Sice je teprve středa a do pátku daleko, ale nějak nebylo na maso chuť. 

Miluju indická vegetariánská jídla.

Udělala jsem tedy tradiční SAMOSA plněné bramborami, hráškem a celé je to doplněné voňavým kořením.

Protože to budou jíst i děti, tak jsem ostré vynechala. Kdo by ale chtěl, tak si může nabídnout ostré hruškové chutney, a nebo dip z jogurtu, česneku a koriandru.

Nejprve si připrav těsto, které je třeba nechat odležet.
Všechny suché suroviny promíchejte v míse. Přidejte olej a dobře zapracujte prsty. Poté po částech přilívejte vodu. Zpracujte ve vláčné těsto, dejte do sáčku a nechte dvě hodiny na lince odležet.
 
 
Mezi tím si připravte náplň.
Na pánvi rozehřejte ghí a orestujte nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a zázvor.
Přidejte i hrášek a pomačkané studené předem uvařené brambory.
Nasypte koření a pár minut na pánvi opékejte.
 
 
Odležené těsto rozdělte na 12 kousků o velikosti pinpongového míčku a přikryjte, aby neoschlo.
rozválejte na tenko do průměru 15 - 18 cm a kolečko rozpulte,
 
 
přeložte do tvaru trojúhelníku ...
 
 
spojte oba konce ...
 
 
utvořte kornoutek a pořádně naplňte. Vejdou se dvě polévkové lžíce.
Pak prsty stiskněte a vytvoříte tak taštičku ve tvaru trojúhelníku.
 
Rozehřejte olej na smažení (150°C) a ve vyšší vrstvě smažte dozlatova.
 
K samosa můžete podávat nejrůznější chutney a nebo jogurtové dipy třeba s česnekem a koriandrem.
 
Dobrou chuť!
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno