

| Ingredience: | |
| nahrubo nastrouhané čerstvé žampiony | 500 dkg |
| celá vejce | 3 ks |
| strouhanka | 6 lžic |
| hladká mouka | 3 lžíce |
| mléko | 150 ml |
| sušený česnek | 2 lžíce |
| drcený kmín | 1 lžička |
| pepř | 1/2 lžičky |
| medvědí česnek | 2 lžíce |
| koření Adžika | 1 - 2 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| olej | na smažení |
| strouhanka | na obalení |
Jestli narazíte v lese na hříbky, klidně je použijte místo žampionů....
Všechny suroviny spojíme v míse, až vznikne hutnější hmota a osolíme a necháme 10 minut odležet v lednici. Pak navlhčenýma rukama tvoříme koule o průměru asi 6 cm. Obalíme je ve strouhance a smažíme ve středně ohřátém oleji, který sahá do dvou třetin žampionových koulí.
Po usmažení pokládádme na papírovou utěrku nebo ubrousek. Podáváme s bramborovu kaší, brambory, pečivem.
Poznámka
Do směsi můžeme přidat šunku, šunkový salám, slaninku, tvrdý sýr i nasekanou petrželku nebo kousek pórku. Menší kuličky lze nabídnout i studené jako pohoštění k vínu nebo pivu se studenou omáčkou. Místo žampionů vyzkoušejte hříbky nebo jiné houby.
Pokud nemáme chuť na smažené, vymažeme formu na biskupský chlebíček, vysypeme ji strouhankou a houbovou směs pečeme v troubě. V polovině pečení můžeme vrchní část poypat třemi lžícemi strouhanky lehce pokapat máslem, případně místo strouhanky ke konci pospyat sýrem.
Podrobné info: