Pažitka
Název:

Schwarzwaldská roláda


Schwarzwaldská roláda


Ingredience:
Roláda:
vejce5 ks
krupicový cukr100 g
hladká mouka60 g
holandské kakao40 g
vanilkový extrakt pár kapek
Náplň:
vypeckované kompotované višně170 g
brandy2 lžíce
smetana ke šlehání400 ml
vanilkový cukr1 - 2 balíčky
Poleva:
tmavá čokoláda200 g
máslo10 g
smetana ke šlehání200 ml
brandy1 lžička
Na dokončení:
krupicový cukr dle chuti
silný černý čaj100 ml
čokoládové zdobení dle potřeby
Postup přípravy:

Nadýchaný piškot, šlehačka, čokoláda a višně marinované v brandy - co k tomu ještě dodat.

Vypeckované višně dáme do misky, zalijeme brandy a necháme marinovat.

Celá vejce šleháme s cukrem do světlé pěny (cca 5 minut). Mouku prosyjeme společně s kakaem a přimícháme k vaječné hmotě. Přimícháme vanilkový extrakt.

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 12 - 14 minut (zkusíme špejlí).

Než se nám upeče, namočíme si čistou utěrku, vyždímeme jí aby byla vlhká, na ní si dáme pečící papír a ten posypeme krupicovým cukrem. Upečenou roládu hned překlopíme na pečící papír, ten na kterém se peklo sloupneme a roládu lehce zarolujeme i s vlhkou utěrkou. Dáme vychladit.

Čokoládu na polevu si nalámeme do misky a přidáme máslo. Smetanu ohřejeme (nesmí se vařit) a zalijeme s ní čokoládu. Necháme chvilku odstát a vymícháme dohladka. Dáme chladit.

Smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha, podle chuti doslavíme vanilkovým cukrem. Višně necháme okapat. Roládu opatrně rozvineme, pokapeme jí čajem, potřeme šlehačkou, přidáme višně a zavineme. Potřeme čokoládovým krémem, posypeme čokoládovým zdobením a dáme vychladit.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Václav Spal

    zavřít okno