Pažitka
Název:

Scones s rozinkami


Scones s rozinkami


Ingredience:
rozinky (namočené tři hodiny v rumu nebo amarettu)120 g
hladká mouka360 g
prášek do pečiva4 lžičky
změklé máslo100 g
moučkový cukr90 g
strouhaná kůra z citronu1/2 ks
vejce2 ks
mléko100 ml
smetana ke šlehání a dobrá jahodová marmeláda s většími kousky, ideálně domácí od babičky :) k podávání
Ingredience:
Postup přípravy:

Scones jsou typické vdolečky s velkou tradicí ve Skotsku , podávají se tradičně k čaji jako sladká tečka :) A jejich výhoda? Jsou jednoduché, vypadají krásně a jsou taaaak dobré. Ideální je zadělat těsto jeden den večer a péct druhý den ráno, pěkně teplé k snídani :) 

Přesně takhle jsem je podávala dnes ráno..ta vůně která provoní celou kuchyni  je prostě úžasná..Hned se vstává líp..teda tomu kdo nepeče a jen si pochutnává,ale co bychom pro své drahé polovičky neudělali :)

Mouku smícháme s práškem do pečiva. V jiné míse smícháme máslo s cukrem, pak přidáme vejce, mléko, kúru - těsto musí být bez žmolků, takže vejce radši přidávejte po jednom a dobře zašlehejte! Poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a vše spojíme v krásně pevné těsto do kterého přidáme okapané rozinky. Zabalíme do folie a dáme do druhého dne do lednice.

Troubu předehřejeme na 200°C a těsto vyndáme na pomoučněný vál, kde z něj vyválíme placku o síle cca 2cm. Z té potom vykrajujeme kolečka o průměru 5-6 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct dozlatova na 15-20 min. Těsto hodně vyběhne a krásně zezlátne, někde i trochu praskne ,ale to vše dodává na domáckém vzhledu :) Zda jsou hotové můžeme vyzkoušet špejlí, pak vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

Mezitím si do tuha ušleháme smetanu a připravíme marmeládu. Můžeme podávat ještě lehce vlažné, tak mi chutnaly nejvíc nebo až úplně studené, rozkrojené a naplněné marmeládou se šlehačkou :) Mňam. Ideálně doporučuji jíst po půlkách, nesnažte se náplň přiklopit ...nebo budete mít marmeládu i pod stolem. Dobré jsou i druhý den, další dny už jsou tvrdší. Ale stejně nevydrží ani do druhého dne, protože přece ještě máme nejen snídani,ale i čaj o páté ?:)

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno